Де домінує наука, завжди є порозуміння: делегація Університету взяла участь у ІІІ Українсько-польському форумі

Тетяна Пасович, тижневик «Аудиторія»
на форумі «25 років Договору між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво...»

У травні делегація Львівської політехніки взяла участь у ІІІ Українсько-польському науковому форумі «25 років Договору між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво: спроба балансу».

Такі міжнародні зустрічі започаткували та традиційно організовують Інститут гуманітарних і соціальних наук Львівської політехніки й Інститут політичних наук Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині.

– Ініціатором форуму є також народний депутат України Оксана Юринець, відтак кожен форум відбувається за підтрики Верховної Ради України й комітету з питань євроінтеграції, – розповідає учасниця форуму директорка ІГСН Ярина Турчин. – Цього року форум підтримав сейм Вармінсько-Мензурського воєводства, посольство України в РП, ЛОР, ЛОДА, представництво МЗС у Західноукраїнському регіоні. До форуму також долучилось Об’єднання українців Польщі.

У межах форуму заступник начальника НДЧ Львівської політехніки Лілія Жук провела низку ділових зустрічей із керівництвом польського університету, аби посприяти розширенню і поглибленню співпраці між вишами.

У форумі взяло участь близько 150 осіб із 15 наукових, академічних інституцій України і Польщі. Зі Львівської політехніки приїхало 30 учасників.

Першого дня форуму відбувся круглий стіл «Відносини Польщі й України в контексті історичному і сучасному», присвячений 70-річчю акції «Вісла». Зокрема, виступили історики з Політехніки Іван Хома, Ярослав Лисейко. Особливий інтерес викликало наукове дослідження професора Терези Астрамович-Лейк, основою якого стали свідчення етнічних українців – нащадків постраждалих від операції «Вісла».

Об’єднання українців Польщі підготувало концерт, присвячений акції «Вісла», – виступили діти, які навчаються у школі з українською мовою.

– Хоча нині українсько-польські відносини переживають певні складнощі, але під час форуму не відчувалося жодного напруження. Польські колеги доклали максимальних зусиль, аби створити якнайкращу атмосферу для наукового спілкування, – зауважила Ярина Турчин, – бо де домінує наука, наукові підходи, завжди є порозуміння, єднання, є певне відсторонення від політичних гасел, які не завжди сприяють посиленню партнерства між Україною та Польщею. Тому власне ми і зважилися на таку тему форуму, щоб своєю науковою, консолідованою позицією ще раз підтвердити стратегічність відносин між нашими державами й убезпечити їх від політичних, кон’юнктурних антиукраїнських та антипольських сил, які намагаються ввести певний дисбаланс в українсько-польські взаємини.

Активними учасниками форуму традиційно є і студенти. Цього року організатори поставили собі за мету посилити молодіжне крило форуму. Студенти мали окремі секційні засідання, спілкувалися й поза межами форуму, щоб і в такий неформальний спосіб посилювати інтеграцію між обома суспільствами.

Львівська політехніка презентувала також результати соціологічного дослідження «Перспективи ЄС та України: візії українських студентів» (докладніші результати «Аудиторія» опублікує в одному з найближчих чисел – Т.П.). Ініційоване Оксаною Юринець та центром політичних досліджень «Вектор» (керівник – Ярина Турчин) опитування провела кафедра соціології та соціальної роботи.

– Результати опитування студентів чотирьох вищих навчальних закладів Львова, Києва, Одеси й Луганська щодо їхнього бачення євроатлантичних перспектив України кардинально різняться між сходом і заходом, центром і півднем, – зауважує Ярина Богданівна. – Тривожно, що на сході й півдні студенти вважають за потрібне посилити співпрацю з СНД, Росією, що не відповідає пріоритетним напрямам політики нашої держави. Ми хочемо скерувати їх до України, щоб керівництво вжило відповідних заходів для популяризації ідей Європейського Союзу на півдні та сході нашої держави. Результати викликали надзвичайно великий інтерес наших партнерів.

Під час підсумкового засідання учасники українсько-польського форуму окреслили дальші перспективи розвитку. Зокрема, домовилися про посилення наукової співпраці, в освітній сфері. За словами Ярини Турчин, добігає завершення робота над програмою подвійних дипломів за спеціальністю «Міжнародні відносини» для студентів Львівської політехніки й Вармінсько-Мензурського університету.

на форумі «25 років Договору між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво...» на форумі «25 років Договору між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво...» на форумі «25 років Договору між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво...» на форумі «25 років Договору між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво...» на форумі «25 років Договору між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво...» на форумі «25 років Договору між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво...» на форумі «25 років Договору між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво...» на форумі «25 років Договору між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво...» на форумі «25 років Договору між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво...» на форумі «25 років Договору між Україною і Республікою Польща про добросусідство, дружні відносини і співробітництво...»