Про що розповідають документи: деякі цікаві факти з історії Львівської політехніки

Ганна Кос, Музей історії Львівської політехніки
документ

Тижневик «Аудиторія» пропонує увазі читачів деякі цікаві факти з історії Львівської політехніки.

  • «1843 р. Вівторок, 14 березня. Запровадження технічного курсу при Академії реальній». Таку інформацію для своїх читачів подала відома тоді у Львові «Газета Львівська». Ймовірно, що саме цього дня в Академії відбулася вступна лекція з технічного курсу, а дещо пізніше мало відбутися урочисте святкування з цього приводу. Але його невідомо чому перенесли на пізніше, на жовтень.
  • 28 вересня 1843 р., Галицький сейм звернувся до цісаря з проханням надати польській мові найбільшого сприяння в усіх школах Галичини. Впродовж 1844 року тривало інтенсивне (на 90 сторінок) листування з навчальною комісією у Відні щодо організації роботи навчального закладу. Зокрема, до природничо-математичного та технічного курсів було додано відділ нових мов. Підтвердженням цього є свідоцтво Гната Комарницького, в якому відзначено його блискучий іспит з англійської мови (свідоцтво зберігається в музейній експозиції).
  • 1848 року під час подій Весни народів на Площі Ринок з’явилися барикади, синьо-жовтий прапор на ратуші. В архівах збереглися списки студентів, які брали активну участь у цих подіях. З Весною народів у суспільстві починає також формуватися розуміння необхідності впровадження польської … й української мов у щоденне життя.
  • 1871 року з петицією до Франца Йосифа І у справі вкрай необхідної реорганізації Технічної академії звернулися представники трьох громад Львова: австрійської, польської та української. Петиції ці були відповідно складені трьома мовами.
  • 1871 року випускник Технічної академії Гнат Комарницький – вже як радник магістрату – склав додатково ще й приватний іспит з української мови та літератури професорові університету Омеляну Огоновському, готуючись до роботи інспектора народних шкіл.
  • 1871 – 72 рр. – Політехнічна школа повністю перейшла на читання лекцій польською мовою.
  • 1872 – 73 рр. – вперше проведені вибори ректора, з’явилися також нові кафедри.
  • 1877 року згідно з декретом Франца Йосифа І технічний заклад отримав статус Вищої школи та був зрівняний у правах з іншими вищими технічними закладами Австрії.
  • У 1880 році імператор, який сприяв Політехніці на різних етапах її становлення, відвідав Львів і побував у кількох навчальних закладах тодішнього Львова. Найбільше уваги він приділив Політехнічній школі: вписався в т.зв. Пропам’ятну книгу Політехніки, залишив свій автограф, оглянув будівельну виставку, влаштовану до дня його приїзду. Також імператор замовив у відомого художника Яна Матейка цикл монументальних настінних полотен для актової зали. На основі графічних шкіців Матейка, цикл настінних робіт виконала група краківських художників, а саме Ю. Унежинський, Т. Лісевич, В. Лускіна, Л. Стажинський.
  • Копія Пропам’ятної книги Львівської політехніки та автограф імператора представлені в експозиції Музею історії Львівської політехніки.
  • Іншими навчальними закладами, які відвідав імператор Франц Йосиф І у Львові, були середня школа та українська духовна семінарія. Тут семінарист Маркіян Шашкевич вітав імператора українською мовою.
  • 1901 року Технічна школа отримала право надавати наукові звання (докторські ступені). 1921 року вона змінила черговий раз свою назву з Цісарсько-королівської політехнічної школи на Львівську політехніку.
  • До Другої світової війни у Львівській політехніці навчалося 3606 студентів.

Історія Львівської політехніки знайшла свій відбиток у величезній кількості збережених документів. Вони чекають на своїх дослідників. Адже найкраще, що можна було б зробити до ювілейних дат, – опрацювати деяку частину з них та видати під грифом «Львівська політехніка в архівних джерелах». Документи ці зберігаються в архівах ДАЛО (Державний архів Львівської області) та у ЦДІАУЛ (Центральний державний історичний архів України у Львові).