Дар’я Бурій, третьокурсниця кафедри політології та міжнародних відносин ІГСН: «Моє ідеальне майбутнє – бути послом»

Олександра Ливицька, студентка третього курсу факультету журналістики ЛНУ імені І. Франка
Дар’я Бурій

Президентська стипендіатка, учасниця програми Erasmus+ КА1, голова проєктного відділу профкому студентів та аспірантів університету, засновниця ГО «ТУТ» у рідному Миколаєві.

У шкільні роки дівчину цікавило все, тому розвивалася всебічно. Перевагу віддавала гуманітарним предметам – любила українську мову, літературу, історію. Зацікавлення біологією привело її до Малої академії наук (секції агрономії), де вона успішно захистила науково-дослідну роботу, брала участь у шкільному самоврядуванні, була дикторкою радіо.

Пригадує, як у десятому класі посіла призове місце на всеукраїнському етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Т. Шевченка, а також взяла участь у конференції старшокласників «Модель ООН 2020. Спільне майбутнє – спільними зусиллями». Крім того, була учасницею шкільних олімпіад – з біології та екології, з іноземних мов (Дар’я знає англійську і німецьку мови).

– Коли постало питання вступу, чому ти обрала саме Львівську політехніку? І чому міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії?

– Я хотіла навчатись у великому місті. Тому подала документи до університетів найбільших міст – на міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії. У Львівській політехніці потрапила на бюджет, тому навчаюся тут. А програма мені була цікава, бо бачу себе в політиці або у сфері міжнародних відносин, зокрема в міністерстві чи у представництві України на міжнародній арені. На мою думку, міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії – універсальна спеціальність, яка може дати вдосталь знань і навичок, що стануть базовими для різних посад.

– Чим ця освітня програма важлива сьогодні?

– Вона не обмежується сферою міжнародних відносин і працею лише в міністерстві закордонних справ. З такими знаннями також можна працювати у міських, обласних адміністраціях, у соціальному і громадському секторах, бути лідером, менеджером. Програма розвиває не тільки всебічно, а й соціально: кафедра нам організовує різноманітні зустрічі, підтримує цікаві ініціативи, де ти знаходиш друзів, зав’язуєш нові знайомства, налагоджуєш звʼязки, що допомагає сформувати у своєму житті людський капітал – одну з основоположних умов успіху. Тут є можливість дізнатися те, що пізнавально для кожного громадянина. Викладачі виявляють ініціативу в підтримуванні студентів і дослухаються до них.

– Розкажи докладніше про навчання на обраній програмі.

– На заняттях з усіх дисциплін, які нам пропонують, можна чогось навчитися. Мені подобаються предмети, повʼязані з Європейським Союзом, дипломатичний протокол, загалом усі фахові дисципліни з великою теоретичною начинкою. Цими знаннями ти потім апелюєш у дослідженнях і прийнятті рішень. Важливо знати про відносини твоєї країни з іншими. Але водночас я прагну більше практики.

– Чи під час навчання виникають якісь труднощі? Якщо так, то які саме і як вдається їх залагоджувати?

– Я активна в самоврядуванні університету й у громадській організації рідного міста, тож чимало часу забирає робота з молоддю, організування різноманітних заходів, цікавих і цінних зустрічей, а тому буває таке, що доводиться пропускати деякі пари. Я б не назвала це труднощами, адже викладачі, навпаки, йдуть назустріч через повагу до студентів за те, що вони роблять.

– А чи тобі й далі цікаве наукове життя? Чи береш участь у студентських наукових конференціях, олімпіадах зі спеціальності?

– Так. Я вже кілька разів брала участь у студентських конференціях, готувалася до них з різними викладачами. Останнім часом моїм керівником цього напряму є Микола Бучин. Він мене заохотив долучитися до конкурсу наукових робіт. Я досліджувала актуальну тему – використання росією газових воєн як метод гібридної війни.

– Минулого семестру ти отримувала стипендію Президента України. Як вдалося її здобути? Що для цього було потрібно?

– Це теж була пропозиція Миколи Антоновича, який розповів про таку можливість. Тут важливу роль відіграв мій науковий доробок (тези до студентської наукової конференції, а також спільна публікація з Миколою Бучином) і розповідь про себе, про свої досягнення в навчанні, у студентському житті, про громадську активність. До речі, зараз я працюю над темою референдумів і використання їх у росії як методу впливу й маніпуляції.

– Також ти нещодавно повернулася з навчання на факультеті соціальних наук у Вроцлавському університеті (м. Вроцлав, Республіка Польща) за програмою Erasmus+ КА1. Що тобі знадобилося, щоб потрапити на це навчання? Розкажи про нього.

– Умовами участі була наявність сертифіката на знання мови, резюме, характеристика. У Вроцлаві я вчилася від вересня 2023 року до лютого 2024 року. Вивчала там цікаві дисципліни: проєктний менеджмент, управління Європою (про Євросоюз, глобалізацію), жінки в політиці. Вважаю, що останню дисципліну було б круто мати в нашій освітній програмі.

Від навчання у польському університеті маю позитивні враження. Там дуже цікава програма, круті викладачі, які відкриті до співпраці. Навчається багато іноземних студентів, від яких можна було почути чимало цікавого. Наприклад, я спілкувалась із дівчатами з Казахстану, тому дізналася багато чого про панівну релігію і життя в їхній країні.

– Ким бачиш себе у професійному майбутньому?

– Моє ідеальне майбутнє – бути послом у країнах Європи або Азії чи Африки. Я вважаю, що коли ти хочеш бути спеціалістом у конкретній сфері, то мусиш мати відповідні кваліфіковані знання, постійно навчатися, чого я дуже прагну. Хочу не забувати про своє рідне місто: мати вплив і допомагати Миколаєву, набувши повноважень депутата.

– Чим живеш поза навчанням? Як проводиш вільний час?

– Багато часу забирає моя громадська активність, тобто робота з молоддю, організування освітніх, культурних заходів, зустрічей, виставок, реалізація проєктів. Тепер ми напрацьовуємо програму стажувань для молоді з мого Миколаєва. Також я є послом європейської молоді – ініціативи від Євросоюзу для молодих людей, щоб поширювати європейські цінності. А у вільний час люблю читати книжки, куховарити, гуляти, досліджувати, подорожувати.

– Про що найбільше мрієш?

– Про українську перемогу. Про мир на нашій землі. Хочу якнайскоріше відбудувати Україну, щоб ми стали потужним гравцем на європейській і світовій аренах.

Дар’я Бурій з колегами Дар’я Бурій з колегами Дар’я Бурій з колегами Дар’я Бурій Дар’я Бурій з колегами