Чотири розробки Львівської політехніки представлено у каталозі інноваційної продукції вишів та наукових установ МОН

За матеріалами сайту МОН
зневоднені гідрогелеві лікувальні пов’язки

Університетська наука в Україні примножує результати і технології, важливі для економіки, оборони, агропромисловості, охорони здоров’я та інших сфер життя нашої країни. На цьому наголосила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич, презентуючи каталог «Інноваційні розробки університетів та наукових установ МОН України».

Збірник був виданий Міністерством освіти і науки й містить інформацію про 240 інноваційних науково-технічних розробок 30 університетів. Усі ці розробки відповідають перспективним напрямам української економіки. Вони були відібрані експертною групою з понад 400 пропозицій.

– У більшості успішних країн університетська наука є найдинамічнішим сегментом наукового пошуку, бо так до досліджень залучаються аспіранти й студенти. У цьому питанні Україна нарешті відірвалася від радянської спадщини, коли виші вважалися лише місцем для навчання. Зараз наша університетська наука стає більш динамічною та ефективною. В цьому каталозі є зразки наукових досліджень, які вже мають промислове виробництво й успішно використовуються в різних сферах, – зазначила Лілія Гриневич.

Зокрема, у промисловій партії випущені і зневоднені гідрогелеві лікувальні пов’язки – розробка Національного університету «Львівська політехніка». Вони мають нижчу вартість порівняно з закордонними аналогами, необмежений термін використання. Пов’язка зручна тим, що потрапляє в медзаклад повністю зневодненою, без лікувальних препаратів, і вже лікар може наповнити її необхідним препаратом.

У каталозі представлено ще три інноваційні розробки науковців Львівської політехніки:

  • побутові установки для отримання біогазу;
  • сейсмічний давач вібрації спеціального призначення;
  • бортова апаратура обробки сигналів для багатоспектрального сканера космічного апарата «Січ-2М».