Чому варто вступати на спеціальність 081 «Право»?

Іван Крук, студент V курсу спеціальності «Правознавство»
Іван Крук

Коли ви твердо вирішили, що ваша доля має бути пов’язана з юриспруденцією – потрібно з’ясувати в якій галузі будете розвиватися? Це може бути робота в правоохоронних органах, судах, на державній службі, у виконавчих органах, навчальних закладах, приватних установах юрисконсультом, у прокуратурі, в адвокатурі або в нотаріаті.

Кожного року в НУ «Львівська політехніка» на спеціальність «Правознавство» в середньому приходить 250 – 300 студентів. Конкуренція в Україні дуже велика, адже студентів-випускників із права є багато. Щоб бути чудовим юристом – не потрібно напам’ять знати всі кодекси та закони – достатньо орієнтуватись у них та вміло застосовувати теорію, яку ви здобудете в Інституті права, психології та інноваційної освіти на «Правознавстві» і застосуєте її на практиці.

Що потрібно для вступу в НУ «Львівська політехніка» на спеціальність «Правознавство» ІППО?

Вступнику потрібно скласти ЗНО з таких предметів для навчання і отримання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр».

  1. Українська мова та література,
  2. Історія України,
  3. Математика або іноземна мова

Загальний обсяг – 330 студентів денної форми навчання, а заочної – 70.

Отримуючи знання, студенти мають змогу практикуватись від третього курсу – за власним бажанням або ж від інституту у судах, на кафедрі ІППО та в інших місцях. Вступити можна також одразу на третій курс після правничого коледжу.

Упродовж чотирьох років навчання і після отримання диплома можна влаштуватися на різні вакансії, без досвіду роботи в державні установи, або в приватні структури – набираючись практичного досвіду та стажу роботи, який важливий для юриста в досягненні практичних вершин знань.

Чи бачите себе юристом у майбутньому?

Які риси характеру вирізняють юриста, який впевнено крокує вперед?

  1. Вивчення теорії – отримувати знання, відстежувати зміни в законах, постановах, нормативних актах. Досвідчений юрист звикає до складних, часто з неоднозначним формулюванням документів;
  2. Відповідальність;
  3. Стресостійкість – головне не піддаватися паніці і не боятися наслідків власних помилок, упущень, необдуманих вчинків;
  4. Уміння працювати з людьми і вселяти довіру;
  5. Цілеспрямованість і наполегливість.
  6. Застосування теорії на практиці.

Багато вакансій потребують рівня «магістра», це водночас нові посади та вищі зарплати – тому студенти мають обов’язково скласти єдиний вступний іспит із англійської мови та єдине вступне фахове випробування з права та загальних навчальних правничих компетенцій.

Далі на студентів буде чекати знову фахове випробування, у разі успішного складання іспитів магістр може починати свій шлях у юридичній галузі – це може бути сфера кримінального, адміністративного, цивільного, господарського, податкового або іншого права.

Умови потрапити на ту чи іншу посаду визначені в законі. Тут йдеться про юридичний стаж, рівні: молодший спеціаліст, бакалавр, магістр.

Престижними професіями вважаються податкові юристи, корпоративні, банківські, юристи із захисту інтелектуальної власності, які спеціалізуються на нерухомості. При проходженні конкурсів на нові посади – юрист, який успішно складе іспити, потрапляє у вищі структури, де проходить відбір і отримує посаду.

Перш ніж звернутися до юриста – клієнти будуть наводити довідки про нього та відгуки. Чим кращий адвокат – тим вищий прайс і більше клієнтів. Нотаріус із досвідом та чудовою рекламою – має більше клієнтів.

Словом, спочатку працюєте на репутацію, а потім репутація на вас. Це спрацьовує завжди, у різних галузях. Головне мати бажання навчитися, витративши трохи часу, й пізніше ці знання вдало використовувати.

На третьому курсі студенти в НУ «Львівська політехніка» можуть вступити на військову кафедру та здобути за два роки по отриманню бакалавра – офіцерське звання «молодший лейтенант», яке потім знадобиться при службі в різних силових структурах, наприклад у Службі безпеки України.

Усім абітурієнтам, які бажають присвятити себе юриспруденції, варто зважити всі за і проти щодо свого вибору, чи тягне вас стати юристом. Якщо ви полюбили право у школі, любите поринати у закони, слідкуєте за політичними новинами та за тим, як побудовано державу та її апарат, як функціонує це все на основі законів та нормативно-правових актів – сміло вступайте на спеціальність «Право».

Також бажаю майбутнім юристам, які вже отримали бакалавра, вдало скласти іспити в магістратурі. Цього, 2021-го, року Інститутові права, психології та інноваційної освіти виповнюється в стінах НУ «Львівська політехніка» 10 років, а тому хочу привітати весь викладацький та студентський склад із цією датою. Тож хай щастить.