Політехніки здобували досвід на АЕС: четвертокурсники ІЕСК стали випускниками літньої ядерної школи

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
випускники літньої ядерної школи

Троє студентів четвертого курсу кафедри теплоенергетики, теплових та атомних електричних станцій стали випускниками літньої ядерної школи.

Йдеться про щорічний двотижневий захід, який провадять на базі електростанції, цьогоріч – на Хмельницькій АЕС. Організовує школу Державне підприємство Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». Серед учасників – студенти, аспіранти та викладачі, які спеціалізуються на напрямі «атомна енергетика» – близько трьох десятків представників технічних вишів з України (Києва, Одеси, Вінниці, Харкова, Львова) та Чехії. Нагода представляти Львівщину і Політехніку випала Катерині Золотарьовій, Марії Кузміч та Владиславові Пампушику.

Мета школи – заохотити майбутніх молодих спеціалістів працювати за спеціальністю, тому у її програмі – екскурсія станцією, курс лекцій у навчально-тренувальному центрі та ознайомлення із роботою його лабораторій, вивчення спеціалізованого обладнання тощо. За словами політехніків, НТЦ обладнаний копіями приладів та установок, які використовують на Хмельницькій АЕС, що реально дозволяє побачити станцію в дії. Основне завдання «школярів» – презентувати власні наукові доповіді, серед яких, шляхом голосування, обирають три найкращі. Викладачі й аспіранти участі в конкурсі не беруть. Окрім навчальної програми для учасників передбачено й розважальну, усі витрати – коштом організаторів.

Переможцями цьогорічного конкурсу наукових доповідей стали студенти з Одеси (І й ІІІ місця) та Чехії (ІІ місце). Усі учасники школи отримали подарунки, а переможців нагородили особливо бажаними призами – планшетами й смартфонами.

– Участь у школі – це знайомство з новими людьми: спеціалістами з великої літери, студентами з інших університетів, колегами з Чехії, зокрема колишнім головним інженером «Шкода-атом» – підприємства-світового постачальника обладнання на АЕС, зокрема й на українські станції. Практичних навичок ми не здобули, але зате значно поглибили теоретичні знання, – розповідає Владислав.

За словами Катерини, дружні зв’язки зі студентами-старшокурсниками в майбутньому забезпечать підтримку й допомогу в навчальному процесі, а спілкування з працівниками станції – можливість перейняти знання від спеціалістів, котрі мають реальний практичний досвід роботи. Марія наголошує, що для студентів, зацікавлених працювати на станції чи брати участь в науковій діяльності, навчання у школі є дуже хорошою нагодою бути поміченими. Отож студенти закликають політехніків не боятися брати участь у таких школах, однак рекомендують починати після третього курсу навчання:

– Минулого року я їздила до такої школи, закінчивши другий курс, але майже нічого не розуміла, оскільки тоді нам ще не викладали дисциплін за спеціальністю. Цього року ситуація докорінно змінилася і я хочу поїхати ще раз, – ділиться своїми думками Катерина.

випускники літньої ядерної школи