Боротьба за Україну: британські науковці з Chatham House презентували в Університеті своє дослідження

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
Британські науковці презентували в Університеті своє дослідження

За останні чотири роки слова «Україна» і «реформи» стали майже синонімами. Депутати постійно за них голосують або ж не голосують, а суспільство невтомно продовжує обговорювати у соцмережах їх доцільність – чого лише вартують запеклі дискусії щодо затверджених змін у медичній сфері. Відповіді на запитання, чи потрібні ці реформи Україні і чи працюють вони у нашій державі, дав британський аналітичний центр Chatham House.

Chatham House – це Королівський інститут міжнародних відносин і одна із найвідоміших аналітичних агенцій у світі, яку засновано 1920 року.

Британські науковці презентували звіт під назвою «Боротьба за Україну» (The Struggle for Ukraine), що стосується аналізу реформ, які відбуваються в державі. Дослідники переконані, що нині боротьба України триває на двох фронтах – воєнному і фронті реформ, тож ставлять собі за мету проінформувати про бачення подій не лише громадськість, а й політиків, офіційних державних службовців і майбутніх фахівців, оскільки доля країни – за молоддю.

Саме тому представники Королівського інституту завітали до Львівської політехніки, аби вперше в Україні представити своє дослідження. Подію уможливили співпраця Chatham House з Міжнародним фондом «Відродження» і зацікавлення проблемою на кафедрі політології та міжнародних відносин ІГСН.

– Усі знають, що реформи – одна із ключових умов, необхідних для того, щоб ми стали європейською демократичною державою. Революцією Гідності ми задекларували бажання нею стати, а тому гадаємо, що реформування у нас здійснюється добре. Цей звіт – можливість побачити і зрозуміти, як світ, зокрема провідні аналітики, оцінюють те, що відбувається в Україні, наскільки правильно ми рухаємося, чи ми взагалі маємо проєвропейське, демократичне спрямування. Для Політехніки і для ІГСН це знакова подія, оскільки тут навчаються майбутні політологи, міжнародні аналітики, які аналізуватимуть усі світові процеси і місце України у них. Те, що до нас завітала одна із топових у світі аналітичних агенцій свідчить про важливість нашого університету, – прокоментував один з організаторів заходу, доцент кафедри ПМВ Микола Бучин.

Оксана Дащаківська, керівниця Західноукраїнського представництва Міжнародного фонду «Відродження» розповіла, що візит відбувся у рамках програми «Громадська синергія», яка передбачає посилення участі громадськості у реалізуванні євроінтеграційних реформ в Україні.

– Для фонду «Відродження» і для Chatham House дуже важливо, аби можна було верифікувати зовнішні, дистанційні оцінки того, як здійснюються реформи в Україні, і наші внутрішні очікування, бачення, тренди, причини і виклики, які стоять перед Україною. Гадаю, що це, насамперед, надзвичайно важливо для внутрішніх українських експертних кіл. Суттєво, що звіт вказує не лише на проблеми, а й на можливі точки росту, які керівництво може взяти до уваги, – поділилася пані Оксана.

За результатами досліджень експертів, упродовж останніх чотирьох років було проведено значно глибше реформування країни, ніж за попередні двадцять два роки незалежності. Зокрема, діяльність державного сектора стала прозорішою, відбулося очевидне покращення макроекономічної та фінансової ситуації, тож міжнародна спільнота очікує на покращення середовища для ведення бізнесу, розкриття потенціалу ринку землі та підтримки інвестицій, що сприятиме такому необхідному для України економічному зростанню. Одним із найбільших досягнень називають запуск та інституалізацію платформи ProZorro – системи публічних електронних закупівель. Багато уваги приділено боротьбі з корупцією, реформам децентралізації та охорони здоров’я.

Вирішальним науковці вважають внесок громадянського суспільства в реформування держави. Майбутнє України та її долю вони покладають на подальшу трансформацію відносин між громадянами, економікою та державою. Утім, динамізм громадянського суспільства базується на невеликій групі активістів та професійних неурядових організацій – стверджують дослідники: «Складається враження, що громадські організації відокремлені від місцевих громад, тому діють радше від імені громадян, аніж разом із ними».

Щодо війни дослідники підкреслюють, що Україна виявила значну внутрішню силу, якої ніхто не очікував 2014 року. «Національну ідею досі не вдалося зламати ані російській зброї, ані корупційній системі влади, діями якої обурені й західні союзники, і самі українці», – йдеться у звіті. Однак Chatham House закликає не мати ілюзій і зрозуміти, що лише дипломатія не змусить агресора відмовитися від зазіхань на Україну та послабити його намір нівелювати західний вплив – українська еліта має усвідомити, що діяти як раніше вже неможливо.

«Більшість позитивних змін в Україні не назвеш незворотними, а політичний клімат – здоровим», – саме тому поряд із визнанням здобутків України у звіті докладно розглянуто сфери, де влада не виправдовує сподівань народу або ж не виконує зобов’язань, покладених на неї Угодою про асоціацію з ЄС. Експерти виявили, що чимало представників української політичної еліти досі трактують реформи доволі формально, обмежуючись створенням видимості фундаментальних змін та імплементації Угоди про асоціацію. Більше того, представники найвищих щаблів влади опираються реформам і докладають щораз більше зусиль до блокування або ж послаблення курсу, який Україна повинна впровадити задля розвитку економічної сфери, встановлення справді незалежного судочинства та значного зниження рівня корупції. Судова реформа, за дослідженням, залишається «ахіллесовою п’ятою всієї антикорупційної діяльності» – причину експерти вбачають у страху сучасної української влади перед незалежним судочинством і суворим дотримання законів. Така ж ситуація і з реформою виборчого законодавства, відтягування якої унеможливлює забезпечення рівних умов для всіх учасників політичного процесу.

Chatham House звертає увагу на те, що Євросоюз був надзвичайно поблажливий до української влади, знову і знову надаючи їй кредит довіри, і застерігає: в Україні ЄС має безпрецедентні повноваження для форсування реформ, що може спричинити втрату довіри реформаторів і запустити ланцюгову реакцію, яка надалі могла б призвести до зміни уряду. «Україна мусить усвідомити, що внутрішнє перетворення є необхідною умовою як національної безпеки, так і євроатлантичної інтеграції. Створення ефективної, надійної та прозорої державної системи – основний національний інтерес. Якщо правоохоронні органи, служби безпеки і оборони не виконуватимуть своїх обов’язків, країна залишатиметься небезпечно вразливою для інформаційної війни, вторгнення, підривної діяльності та дестабілізації», – йдеться у звіті.

Докладніше ознайомитися з дослідженням можна на сайті Chatham House.

Британські науковці презентували в Університеті своє дослідження Британські науковці презентували в Університеті своє дослідження Британські науковці презентували в Університеті своє дослідження Британські науковці презентували в Університеті своє дослідження Британські науковці презентували в Університеті своє дослідження Британські науковці презентували в Університеті своє дослідження Британські науковці презентували в Університеті своє дослідження Британські науковці презентували в Університеті своє дослідження Британські науковці презентували в Університеті своє дослідження Британські науковці презентували в Університеті своє дослідження