Божена Іваницька: «Сьогодні наші студенти-журналісти мають надзвичайно великі можливості»

Адріана Гідей, студентка 2-го курсу кафедри ЖЗМК
Божена Іваницька

Студенти Національного університету «Львівська політехніка» мають змогу пізнати освітній процес і за межами України, адже кожна кафедра розвиває міжнародну діяльність. Про роботу в цьому напрямі кафедри журналістики та засобів масової комунікації Інституту права, психології та інноваційної освіти розповідає доцентка кафедри Божена Іваницька.

– Божено Василівно, які можливості мають студенти-журналісти в контексті міжнародної співпраці кафедри?

– Для більшості вступників міжнародна співпраця – щось нереальне і складне. Але насправді це не так. Сьогодні наші студенти-журналісти мають надзвичайно великі можливості студентської мобільності, програми обмінів, гранти, проєкти тощо. Головні дві вимоги: бути зацікавленим у журналістській діяльності й мати відповідний сертифікат з іноземної мови рівня не нижчого ніж В2 (і, звичайно ж, реально володіти мовою). Тому моя порада студентам-журналістам – вчіть мови, що більше їх знаєте, то більше шансів на успіх у професійній діяльності й самореалізації.

– Які основні напрями міжнародної діяльності кафедри ЖЗМК?

– Тут усе максимально чітко і зрозуміло: Erasmus+, грантові програми, гостьові лектори, програми мобільності для викладачів і студентів, студентський обмін тощо.

– Де можна докладніше дізнатися про різноманітні міжнародні навчальні й наукові програми?

– Найперше треба звернутися до нас на кафедру, щоб можна було зрозуміти, що саме хоче студент, які його мовні можливості й цілі, потім – у Центр міжнародної освіти для детальнішого пошуку шляхів реалізації студентського запиту, вибору програми.

– На сьогодні що вдалося зреалізувати?

– Можемо похвалитися плеядою закордонних гостьових лекторів, які є відомими журналістами-практиками у своїх країнах. Маємо випускників, що знайшли можливості продовжити навчання в університетах-партнерах. Багато наших випускників працюють журналістами в різних країнах світу, але не забувають рідної кафедри і при нагоді беруть участь у наших щорічних міжнародних конференціях, семінарах, днях журналістики, міжнародній літній школі та інших заходах, які ми організовуємо.

– Які плани маєте щодо подальшого розвитку міжнародної співпраці?

– Наша кафедра не зупиняється на досягнутому. Працюємо над реалізацією грантових проєктів (до речі, вже восени десять наших студентів із двома викладачами кафедри поїдуть у Трнавський універитет за програмою виграного колективного гранту), налагоджуємо нові ділові контакти із закордонними університетами, плануємо реалізувати програму подвійних дипломів для наших майбутніх журналістів.