Богдан Попович – скульптор і педагог, який виховав не одне покоління архітекторів і дизайнерів

Ярослав Шеремета, доцент кафедри дизайну та основ архітектури
Богдан Попович

Кафедра дизайну та основ архітектури Львівської політехніки відзначає 145-річчя від часу заснування. 28 грудня 2017 року відбулася конференція з цієї нагоди. Сьогодні пропонуємо розповідь про світлої пам’яті Богдана Поповича, який виховав не одне покоління архітекторів і дизайнерів.

Знаний львівський скульптор Богдан Попович, член Національної спілки художників України, народився 1 квітня 1930 року в селі Миклашеві Пустомитівського району Львівської області. 1957 року закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва (зараз ЛНАМ).

Учителем із фаху був професор Іван Васильович Севера, який дав своєму учневі глибокі професійні знання. Із вдячністю згадував Богдан Попович його науку, не раз відвідував творчу майстерню знаного майстра, спостерігав за роботою, запам’ятовував його настанови, що тримались на міцній реалістичній основі, яку називають львівською школою скульптури.

Від 1964 року Богдан Васильович працює і стає викладачем скульптури й рисунку кафедри дизайну та основ архітектури. Він зі знанням справи впроваджує методику ліпки рельєфів (низький рельєф, барельєф, горельєф). Ця методика міцно вкоренилася на заняттях із просторової пластики й актуальна донині.

Богдан Попович виховав не одне покоління архітекторів і дизайнерів. Тепер плідно працюють його учні професор Богдан Черкес (директор Інституту архітектури), професор Микола Бевз, старший викладач Василь Кузмич та інші.

Методична спадщина Богдана Поповича значна і в скульптурі, і в рисунку. Вона й нині актуальна в навчальному процесі.

Поєднуючи педагогічну працю з творчою, Богдан Попович створює низку скульптурних творів, бере участь у художніх виставках Львова, Києва та Москви. 1980 року відбулась персональна виставка, присвячена 50-річному ювілею скульптора.

Твори Б.В. Поповича експонують музеї держави, встановлені на об’єктах нашої області. Серед найкращих робіт мистця: «Маруся Чурай», тонований гіпсовий портрет; «Леся Українка», погруддя, штучний камінь; пам’ятник львівським політехнікам, полеглим у роки Другої світової війни, патинована бронза (встановлено у сквері головного корпусу університету); барельєф «Степан Бандера», латунь (у головному корпусі Політехніки).

Цей видатний майстер Богдан Попович відійшов у засвіти на 82-му році життя.

скульптури