Третьокурсниця ІГСН Львівської політехніки Богдана Воят: коли волонтериш – ти у вирі того, що відбувається

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Богдана Воят

Близько 40 студентів кафедри політології та міжнародних відносин ІГСН побували на Міжнародному економічному форумі як волонтери. Про свій досвід на цьому заході і враження від нього розповідає третьокурсниця Богдана Воят.

На економічному форумі Богдана побувала вперше – відгукнулася на пропозицію завідувачки кафедри. Зрештою, дівчина волонтерить давно. На її думку, така діяльність дає багато плюсів:

– По-перше, ти себе реалізовуєш, по-друге, цим здобуваєш так звану неформальну освіту, знайомишся з людьми. Це також великий шанс нетворкінгу. Також це складова для нашого портфоліо чи резюме, на що зважають роботодавці.

– Як відбувався сам економічний форум?

– Форум тривав два дні – у четвер і п’ятницю. Деякі наші студенти відмовилися від волонтерення через важливі пари. Але я переконана, що які пари важливі не були б, ти дуже багато почерпнеш від людей, з якими перебуватимеш, і ці знання зможеш використати в навчанні. Тому якщо стоїть питання: йти на пари чи волонтерити, однозначно раджу друге. Хто відмовляється від таких можливостей, втрачає багато. Нас, волонтерів, забезпечили усім найнеобхіднішим: одягом, харчами. Ми працювали з групами ПРООН і «Схід-Експо». До обов’язків входило супроводжувати гостей, показувати їм, що де розміщене, скеровувати. А ті, хто добре знають англійську, ще й попрактикувалися як перекладачі під час спілкування закордонних гостей та підприємців.

– Вам особисто вдалося з кимось поспілкуватися?

– Так. Знаєте, нас на кафедрі навчили не просто привітатися з важливою людиною, а поговорити з нею і поставити їй запитання. Як заохочення за запитання ставили бали. Балів давно не ставлять, а звичка виробилася. На форумі вдалося порозмовляти з директором ПРООН в Україні Янтомасом Хімстрою – з ним ми обговорили фактично все: політичну ситуацію в Україні, реформи, майбутні вибори. А від посла Нідерландів Кейса Яна Рене Кломпенхаувера приємно було почути, що він цікавиться життям українців – посол розпитував про наші політичні погляди, про університет. Із цими особами ми зробили спільні фото. А коли поверталися додому, познайомилися з підприємцем, який працює у відновлювальній енергетиці. І він запропонував нам надіслати свої резюме.

– А чи вдалося щось почерпнути зі самого форуму?

– Так, бо як волонтери ми мінялися і тому мали час почути доповіді основних спікерів, побачити цікаві бізнес-проекти, дізнатися про економічні проблеми, про ринок праці.

Позаяк там була виставка бізнесу, то підприємці презентували свої здобутки. Отож, я тепер більше знаю, що і як у нас розвивається. А заходи «Схід-Експо», з яким безпосередньо вдалося попрацювати, демонстрували здобутки підприємців східних областей, які розвивають свій бізнес, незважаючи на дуже непросту політичну ситуацію.

– Які враження від самого волонтерення на цій події?

– Знаєте, волонтер ніби не виконує важливу роль, хоча якби не ми, то не один учасник міг би заблукати чи не отримати потрібну йому інформацію. А вражень – багато(!) і не лише від спілкування з новими цікавими людьми, не лише від тієї інформації, яку вдалося почути від доповідачів, а й від емоцій, від того, що багато що для мене і моїх друзів під час цього міжнародного форуму на Арені відбулося вперше: я вперше покаталася на гіроскутері, моя однокурсниця вперше наділа окуляри віртуальної реальності. Тепер ми будь-коли можемо вдягти той одяг, у якому волонтерили, і згадати свої відчуття. Коли волонтериш, то розумієш свою дотичність до події, знаєш, що ти не осторонь, що від тебе щось-таки залежить.

Богдана Воят на Міжнародному економічному форумі як волонтер Богдана Воят на Міжнародному економічному форумі як волонтер Богдана Воят на Міжнародному економічному форумі як волонтер Богдана Воят на Міжнародному економічному форумі як волонтер