Бібліотека Політехніки купалась у звуках гонгів: у приміщенні НТБ Університету відбулась непересічна подія

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
гонги

25 серпня у приміщенні Науково-технічної бібліотеки Політехніки відбулась непересічна подія під назвою «Купання в звуках Гонгів у Львові», яку провадив литовський психотерапевт Андреюс Сутугінас. Львів’яни й гості міста мали можливість насолодитися чарівними звуками планетарних і симфонічних гонгів, тибетських і кришталевих чаш та багатьох інших архаїчних інструментів із приватної колекції майстра.

На думку п. Андреюса, це терапевтична сесія, концерт-медитація, можливість гарно провести час, послухати архаїчні інструменти, відпочити, нагода побути у просторі живого звуку й пережити абсолютний холестичний резонанс. Подібні програми відбуваються вже впродовж 12-ти років у таких країнах як Литва, Латвія, Україна, Білорусь, Росія, у країнах Європи. Звукотерапію Андреюс практикує вже майже 19 років, за освітою він – психотерапевт і педагог.

– До живого звуку інтерес у мене був давно, я цікавлюся голосовим звучанням, архаїчними інструментами – колекціоную їх. Усюди, де буваю, намагаюся знаходити цікавий інструмент – це допомагає зрозуміти характер місця його виникнення. Гонги прийшли до мене 12 років тому, а чаші й бубни я відкрив ще раніше, – розповідає майстер. – Усе життя намагаюся робити те, що мені подобається, не маючи першопочаткових цілей. Я отримую задоволення від можливості досліджувати, вивчати, знаходити відповіді на питання. Одержаним досвідом радісно ділюся, деякі люди приходять до мене, бо їх цікавлять інструменти й незвичайність самого дійства. Це не є моя основна робота, хоч і займаюся нею вже впродовж років, і це забирає майже весь час.

Місце зустрічі було обране не випадково, організатор Катерина Теребенець розповідає, що знайти у Львові просторе, світле, хороше приміщення – доволі складно, зазвичай це клуби, а гонги – тонковібраційні інструменти, які вимагають особливого простору. На відміну від інших споруд, бібліотека Політехніки сконструйована саме як бібліотека й завжди нею була, тому це місце має особливу енергетику. Сам Андреюс надає приміщенню особливу роль, стверджуючи, що будь-яка будівля має свою акустику й особливості звучання, а тому місце повинно бути з певним сенсом, особливою архітектурою, аби звук отримував «підтримку». І саме це він віднайшов у стінах бібліотеки університету.

Перед початком заходу знайомимося із відвідувачкою Мирославою Маміною, запитуємо, що спонукало її прийти на дійство.

– Якось потрапила у Фейсбуці на запрошення – прийшла, бо цікавлюся звукотерапією, і мене вразив рівень концерту. Була на вуглеходінні й мене підкорила майстерність Андреюса: часто беру участь у міжнародних семінарах такого плану, тож маю з чим порівняти. Сьогодні прийшла вчетверте. Я психолог – готую жінок до пологів, такі заходи – можливість відновитися фізично, набратися енергії й сил, – ділиться жінка.

За словами доктора Сутугінаса, звучання цих інструментів дає можливість спрямувати всю увагу на себе, на внутрішнє сприйняття звуку, простежити за своїми думками, емоціями, почуттями, поставити собі важливі запитання і знайти відповіді на них всередині себе. Звукотерапія дарує кінестетичний масаж звуковими вібраціями, унаслідок якого тіло розслабляється і людина за короткий час може якісно відпочити, мозкові хвилі перемикаються на низькі частоти.

Умостившись на карематі перед гонгами, розмір і вигляд яких мене вразив, я почала чекати на диво. І воно таки трапилося, здолавши товсту стіну мого скепсису. Спочатку я відчула звук, саме відчула: він входив у праве вухо, проходив через голову, виходив через ліве вухо і за декілька секунд повертався до правого, подорожуючи колами, без зміни траєкторії. Про красу звуку можна й не говорити: він надзвичайний, інопланетний, часом мені здавалося, що чую море, в інший момент наді мною «летів літак», «періщила гроза», «завивав вітер». Найцікавішим було те, що я не могла визначити, де є джерело звуку – він був усюди, здавалося, у мені. Вдалося також задрімати й відчути, що підлога піді мною щезла, знаючи, що 100% на ній лежу! Набравши ляку, що, як йог із кіна, витаю над підлогою – розплющила очі, щоправда, на цьому моя «левитація» завершилася. Але найприємнішим було відчуття щастя, яке бриніло всередині з кожним звуком. Опісля Андреюс сказав, що у часі терапії кожен мав би пережити саме ті емоції, які йому найбільше потрібні, і майстер мав рацію: поганий настрій та емоція суму, які супроводжували мене весь день, – щезли.

До України звукотерапевт приїжджає вже впродовж 5-ти років. Андреюс каже, що особливий захват викликає більш відкрита манера спілкування та емоційність українців.

З Андреюсом працює сформована з представників різних міст України й Білорусі команда. У планах є тур, який складають терапевтичні сесії, сесії вуглеходіння та інші заходи.

– Із погляду фізики, кожна клітинка тіла вібрує, при народженні людини вона має гармонійну вібрацію. Андреюс чує, як звучить кожна людина. Стреси змінюють цю вібрацію, унаслідок чого виникають хвороби. А звучання таких інструментів допомагає клітині згадати свій первинний стан, коли людина була фізично й психічно здорова, – розповідає організатор.

гонги гонги гонги гонги гонги гонги гонги гонги гонги гонги гонги гонги гонги гонги