Бакалавр кафедри ДОА розробив проєкт модернізації інтер’єру читального залу Студентської бібліотеки Університету

Кафедра дизайну та основ архітектури Львівської політехніки
Фото із захисту робіт

Студент групи ДС-43 кафедри дизайну та основ архітектури Інституту архітектури та дизайну Назар Козак виконав бакалаврську кваліфікаційну роботу на тему «Інтер’єр читального залу студентської бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка» по вул. Митрополита Андрея, 3» (керівники – к.мист., старший викладач Тарас Габрель, старший викладач Ігор Шербаков).

Студентська бібліотека стала третім бібліотечним простором Університету й була зведена за індивідуальним проєктом Студентського проєктного конструкторського бюро Львівського політехнічного інституту. Каркасна конструктивна схема дала змогу передбачити різні за конфігурацією простори з можливість зміни функціонального призначення. Будівля п’ятиповерхова, розрахована на зберігання 1,2 мільйона томів книг.

Спочатку бібліотеки слугували лише для зберігання книг і доступу до ресурсів, однак зі зміною технологій та потреб користувачів вони вимушені розширювати свої функції. В сучасних бібліотеках доступні мультимедійні ресурси та інформаційні технології, що відповідають розширеним потребам відвідувачів. Зважаючи на це, метою кваліфікаційної роботи Назара Козака було розроблення проєкту реорганізації простору читального залу на третьому поверсі й покращення естетичних якостей інтер’єру з дотриманням ергономічних стандартів і законодавчих вимог. Директор бібліотеки к.т.н. Андрій Андрухів був залучений до процесу роботи над проєктом та виступив у ролі замовника, сформулювавши основні вимоги до організації інтер’єрного простору читального залу Студентської бібліотеки.

Проєкт розроблено для читального залу, площа якого становить 575,4 м2. Проєктне рішення передбачає поділ простору на такі зони:

  • вхідну зону з рецепцією;
  • робочу зону;
  • адміністративну зону з локальним сховищем першої необхідності;
  • мультифункціональний простір, у межах якого можна буде проводити лекції та презентації;
  • технічні приміщення.

Для забезпечення мультифункціональності використання простору було розроблено меблі-трансформи, а саме модульні столи, які можна легко трансформувати й переміщувати. У центральній частині поверху передбачено мультифункційну кімнату, в межах якої запропоновано використати акустичні матеріали та системи, що дасть змогу проводити презентації.

Фото із захисту робіт Фото із захисту робіт Фото із захисту робіт Фото із захисту робіт Фото із захисту робіт Фото із захисту робіт Фото із захисту робіт