Архітектор, який хоче працювати самостійно, повинен мати сертифікат

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Позаяк архітектура належить до творчих професій, то закономірно, що кожен фахівець прагне працювати над своїми проєктами, втілювати в них власні ідеї й бачення. Однак для цього треба не лише здобути відповідну фахову освіту, а й отримати відповідний сертифікат. Про це розповідає доцент кафедри містобудування ІАРД Степан Тупісь.

Сертифікацію (тобто професійну атестацію архітекторів) провадить Атестаційна архітектурно-будівельна комісія Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, яка власне й видає ці сертифікати. Однак отримати такий документ можна, виконавши три важливі умови: мати відповідну профільну освіту, підтвердженням якої є диплом, стаж роботи не менш ніж три роки і закінчені курси підвищення кваліфікації.

– Що стосується стажу роботи, то зрозуміло, що йдеться про роботу за фахом. Тобто кандидат на отримання сертифіката повинен мати або відповідні записи в трудовій книжці, або копії трудових угод, задокументованих договорів тощо. Звісно, що така особа працює під кураторством сертифікованого спеціаліста, керівника проєкту, – пояснює Степан Тупісь.

А щодо третьої вимоги, то той, хто претендує на сертифікат, має пройти курси підвищення кваліфікації за міністерською програмою. На сьогодні такі курси відбуваються в чотирьох українських університетах: Київському національному університеті будівництва і архітектури, Харківському національному університеті міського господарства ім. О. Бекетова, Придніпровській державній академії будівництва та архітектури, а також у Національному університеті «Львівська політехніка». У Політехніці на сьогодні вже випустили дві групи з об’ємного проєктування й одну – з містобудівного.

Курси завершуються тестуванням, на якому треба набрати щонайменше 70 відсотків позитивних балів і лише після цього всі зібрані документи надіслати до міністерства й очікувати на сертифікат. Без нього можна бути лише підлеглим головного архітектора проєкту і виконувати всі його вказівки.

На сьогодні діють два типи сертифікатів: сертифікат архітектора на архітектурне об’ємне проєктування і сертифікат архітектора на розроблення містобудівної документації. І кожен фахівець працює в тому спрямуванні, що зазначений у його сертифікаті.

Документ, що підтверджує професійну готовність архітектора самостійно виконувати власні проєкти, не має терміну придатності, однак є рекомендація що п’ять років навчатися на курсах підвищення кваліфікації, вдосконалюючи свою професійну майстерність, і цим поновлювати свій сертифікат.

Основна мета професійної атестації архітекторів – персональна відповідальність за свій фаховий розвиток, підвищення професійного рівня фахівців-архітекторів, відповідність європейським і міжнародним вимогам.

База даних сертифікованих фахівців-архітекторів доступна кожному. Отож, зайшовши на сторінку Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, можна перевірити, чи відповідна особа зареєстрована там.