Завідувач кафедри СКІД Андрій Пелещишин: «Поки що ситуація для нашої IT-галузі складається доволі вдало»

За матеріалами газети «Експрес»
в аудиторії

За шість місяців цього року обсяги експорту комп’ютерних та інформаційних послуг зросли на 18,3% проти аналогічного періоду попереднього року – до 1,256 мільярда гривень, повідомляє Європейська бізнес асоціація. Отож за темпами зростання виручки українська IT-галузь посіла третє місце в структурі вітчизняної економіки після АПК і металургії. Податкові надходження до держбюджету збільшились майже на 33% і становлять 3,69 мільярда гривень.

– Зросли обсяги чи вартість інформпослуг?

– Насправді вартість робіт залишається більш-менш стабільною, а зростають обсяги IT-послуг і, відповідно, обсяги прибутку, – каже Андрій Пелещишин, завідувач кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності Національного університету «Львівська політехніка».

– Які саме послуги продають наші програмісти за кордон?

– Йдеться майже про всю сферу інформаційних технологій. Наприклад, кодування фрагментів програмних комплексів, написання елементів документації, створення різних рутинних процедур, які є скрізь. Також традиційно за кордон продають класичні програми, які стосуються фінансів, управління, інтернет-сервісу. Тут Україна зайняла доволі велику нішу й збільшує свою присутність. Такі програми купують різного масштабу корпорації, банки, установи. А ще в Україні виконані окремі трудомісткі розробки систем електронного урядування європейських країн, наприклад, Великобританії.

– Чи є інформація про повні обсяги?

– Повної інформації про наші продажі за кордон ніхто не знає. Більша частина ІТ-сектору України працює у тіні. Реальні обсяги експорту ІТ-послуг значно більші. Загалом поки що ситуація для нашої IT-галузі складається доволі вдало, бо в Україні – низькі зарплати, низький курс гривні й хороші кадри. Завдяки цьому ми можемо легко конкурувати з айтівцями з інших країн.

– Хто наші найближчі конкуренти на цьому ринку?

– Ми конкуруємо з країнами Південно-Східної Азії. Насамперед з Індією та В’єтнамом.

– До речі, які сьогодні зарплати в IT-сфері?

– Стандартна зарплата програміста в Україні – від 800 до 1 тисячі доларів. А у фахівців вищого рівня – від кількох тисяч доларів.