Аналітик Андрій Андрусевич прочитав для політехніків лекцію про Європейський зелений курс

Кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності
Скріншот з онлайн-лекції

4 жовтня 2022 року в режимі онлайн відбулася публічна лекція Андрія Андрусевича, старшого аналітика Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля», на актуальну тему «Європейський зелений курс: можливості та загрози для України».

Під час лекції спікер акцентував увагу на значенні Європейського зеленого курсу як для ЄС, так і для України (формування «нового типу суспільства»), виокремивши проблеми на шляху імплементації ЄЗК, що виникли в умовах російської збройної агресії проти України (так звана «війна декарбонізації»).

Спікер також сфокусувався на низці прийнятих амбітних ініціативах Європейського Союзу у сфері зміни клімату, як-от: Комюніке із впровадження ЄЗК (Fit for 55), Європейський кліматичний закон (від 30.06.2021 р.), Нова стратегія ЄС з адаптації до зміни клімату (від 24.02.2021 р.), Європейський кліматичний пакт (від 09.12.2020 р.), Кліматичний цільовий план 2030, Стратегії ЄС з інтеграції енергетичної системи (08.07.2020 р.), Воднева стратегія ЄС (08.07.2020 р.), Метанова стратегія ЄС (від 14.10.2020 р.), Хвиля реновацій для Європи (від 14.10.2020 р.), Стратегія ЄС з морської відновлюваної енергетики (від 19.11.2020 р.), Новий європейський Баугауз ( від 15.09.2021 р.), RePowerEU (План подолання енергетичної залежності ЄС від Кремля від 18.05.2022 р.), Промислова стратегія ЄС, Нова торговельна стратегія ЄС.

Під час лекції Андрій Андрусевич порушив проблему фінансування ЄЗК, наголосивши на Інвестиційному плані ЄЗК, Фонді справедливого переходу, Стратегії фінансування переходу до сталої економіки. Також лектор зосередився на особливостях кліматичної та енергетичної дипломатії ЄС і лідерській місії Брюсселя як «глобального кліматичного промоутера». На завершення спікер репрезентував картування стратегічних цілей України та ЄС у контексті ЄЗК, вплив механізму вуглецевого коригування імпорту (CBAM) на торгівлю України з ЄС, а також плани повоєнного відновлення України.

На лекції Андрія Андрусевича було понад сто учасників, з-поміж яких – студенти різних спеціальностей, викладачі, аспіранти, учасники проєкту EUSTS із кафедр соціальних комунікацій та інформаційної діяльності, політології та міжнародних відносин, електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем. До заходу долучилася відома закордонна науковиця – професор Тереса Астрамовіч-Лейк (Вармінсько-Мазурський Університет в Ольштині), яка нині стажується в Мюнхенському університеті Людвіга-Максиміліана та є фахівцем із прав людини, регіональної політики ЄС і місцевого самоврядування. Професор Тереза Астрамовіч-Лейк у 2021 році була організатором «Молодіжного екологічного сеймику» в м. Ольштині.

Учасників лекції цікавили питання про те, яким має бути ставлення населення України до споживання електроенергії, який досвід інших європейських країн у цьому контексті, а також питання залучення української молоді до акцій та кліматичних страйків на кшталт тих, що відбулися у багатьох європейських містах ще до повномасштабного збройного вторгнення росії на територію України.

Захід проведено у рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей в Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS), який реалізується за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне (активність – серія публічних лекцій спікерів).

Команда проєкту щиро дякує всім учасникам цього івенту і продовжує працювати над підготовкою інших, не менш цікавих заходів на актуальні теми європейської інтеграції України та співробітництва з Європейським Союзом. Запрошуємо долучатись до наших заходів усіх охочих!

Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції