Директор ІКТА Львівської політехніки Микола Микийчук: альтернативну енергію потрібно виробляти в Україні

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Микола Микийчук

Незважаючи на те, що всі комунальні послуги стають непомірно дорогі, дозволити собі придбати альтернативні джерела енергії нині може далеко не кожен. Чи може Львівська політехніка запропонувати споживачеві щось дешевше і що для цього потрібно, розмовляємо з директором ІКТА професором Миколою Микийчуком.

– Як давно інститут працює над розробкою комп’ютерних технологій в альтернативній енергетиці?

– Цим займаються практично всі кафедри інституту вже близько восьми років. Ми, зокрема, працюємо над модернізацією процесів теплота енергозабезпечення житлового комунального сектора (опалення, підігрів води) і створенням автономних джерел електрозабезпечення. У світі цей напрям є дуже популярний, адже система автономного забезпечення дозволяє значно зменшити затрати на забезпечення електроенергією локальних об’єктів.

– Що вдалося вже зробити?

– Маємо розробки перетворювачів, так звані колектори, які підігрівають воду з використанням сонячного випромінювання. Також розробили тепловий рекуператор, який забезпечує в приміщенні необхідний мікроклімат повітря, зберігаючи тепло. Ефективність нашої системи – 80 відсотків і вона максимально автоматизована. Провели семінар, де представили виробникам і споживачам наш пристрій, яким вони дуже перейнялися. Він має цікаву додаткову функцію, якої нема в закордонних аналогів: можливість кондиціювання повітря в приміщенні влітку. Працюємо над проектом створення теплових помп. Як відомо, США, Німеччина, скандинавські країни майже половину потреб теплової енергії для нагрівання води і споруд використовують безпосередньо з енергії землі. Однак, закордонні аналоги дуже дорогі. Наші підрахунки показують, що система, створена на основі розробок Львівської політехніки, буде в 2 – 2,5 рази дешевша від закордонних аналогів. Тож перспективу маємо, у своїх силах впевнені, тому будемо працювати над новими розробками і реалізовувати їх.

– Виробники, зазвичай, зацікавлені у високій ціні, а ваша мета – здешевити продукцію. Як це правильно вирішити?

– Альтернативну енергетику, аби вона стала доступна для пересічного споживача, потрібно виробляти в Україні. Враховуючи ж реформу вищої освіти, розвиток інноваційної діяльності стає важливим елементом діяльності університету, тому наука має створювати інноваційно привабливі продукти за рахунок інженерії (а ми маємо багато досвідчених науковців, залучаємо фахівців інших фірм), дуже оперативно реагувати на потреби ринку. Наші розробки дуже цікаві, потрібні, а оскільки Львівська політехніка намагається бути у фарватері тих, хто дбає про підвищення енергоефективності й енергоощадності, то починаємо з ними виходити на ринок. Зараз працюємо над держбюджетною темою «Дослідження і створення кіберфізичних систем». Наші сучасні системи альтернативної енергетики є одним із варіантів кіберфізичних систем. Створюємо якнайкращі умови для залучення до тієї роботи викладачів і студентів, фірм-сателітів, зацікавлених виробників.

– Ваші доробки вже конкретно десь використовують?

– Звичайно, вже встановлено десятки сонячних колекторів, які від сонця нагрівають воду. Зреалізували два проекти із встановлення джерел електричної енергії на основі сонячних елементів. Так, на залізничному двірці в Трускавці вже півтора року безперебійно працює наша система підігріву гарячої води, що свідчить про надійність нашої комп’ютеризованої системи.

Політехніка не має своєї промислової бази, але ми співпрацюємо з багатьма фірмами-сателітами, з виробниками. Це з одного боку. З іншого – у перспективі Політехніки – створення сучасного інноваційного технопарку. Сподіваюся, там будуть технологічні лінії із дрібносерійного виробництва, де могли б працювати й проходити виробничу практику студенти, а викладачі – перевіряти свої наукові концепції, реалізовувати свої інженерні вміння. Хочемо створити дешеві альтернативні джерела енергії, налагодити їх масове виробництво. Це було б цікаво й для споживача, який мав би гарантію, що Львівська політехніка забезпечить придбання альтернативних джерел енергії, доступних за ціною.

– Місто цікавиться вашими розробками?

– Загалом цікавиться. Працівники міської адміністрації приходять до нас на семінари, однак наразі конкретних пропозицій для реальної розробки проектів нема, бо є проблеми з фінансуванням. Тож на реалізацію глобальних проектів шукаємо фінанси самі. З іншого боку, наш покупець – масовий споживач, уже з 1 липня відчує на собі подвійне збільшення ціни за енергоносії і буде особливо зацікавлений у нашій продукції.

– Ваші проекти можуть стати на перешкоді корупції?

– Ринок передбачає конкуренцію. В наших умовах вона деколи дуже непроста: нинішня організація ринку не сприяє поширенню такої ініціативи, зокрема – здешевленню альтернативних джерел. Але якщо цьому процесу надати масовий характер, то монополісти будуть змушені наближати свої ціни до тих, які будуть на ринку. До прикладу, наші сонячні колектори, виготовлені на одному з підприємств Львова, коштують в 2 – 2, 5 рази дешевше, ніж закордонні аналоги, які реалізовують в нашому регіоні. Звичайно, тут має своє потужне слово сказати реклама.

– Де можна придбати ці сонячні колектори?

– Виготовленням та реалізацією систем альтернативної енергетики займається підприємство «Світ-екосервіс». Львівська політехніка у співпраці з фірмами-сателітами створює весь комплекс сервісу сучасних систем альтернативної енергетики. Вони досить надійні і ефективні у використанні. Прогнозуємо, що вже з осені наступного року на них буде значний попит і тоді подамо свіжішу інформацію стосовно їх придбання і встановлення.