Академік, професор, інженер: минуло 113 років від дня народження випускника механічного факультету Петра Васюника

Музей історії Львівської політехніки
Книги Петра Васюника

14 лютого виповнюється 113 років із дня народження Петра Васюника – академіка, професора, інженера та випускника механічного факультету Львівської політехніки.

Петро Іванович Васюник народився 14 лютого 1911 року в селі Поріччя Любінське (зараз с. Порічне у Львівській області). У 1939 році після одержання диплома магістра за спеціальністю «Пластична переробка металів» розпочав свій професійний шлях як інженер-конструктор у майстерні Львівської залізниці. Після Другої Світової війни понад 10 років працював головним технологом кузні м. Устронь у Польщі, де займався технологією пластичної обробки металів у машинобудуванні та вніс інноваційні зміни у технологію виробництва. З 1956 року працював на металургійному факультеті Гірничо-металургійній академії у м. Кракові. До 1965 року був заступником професора, потім – доцентом і професором (1972–1980). Там же отримав наукові ступені доктора наук (1961), доктора габілітованого (1964) та вчені звання професора надзвичайного (1972) і професора звичайного (1977).

Петро Васюник – автор багатьох нових методів пластичної обробки металів та понад сотні наукових робіт, у тому числі 8 книжок і 2 патентів. Науковий керівник 18 докторських дисертацій. Був членом Польської академії наук (1964–1980), Науково-технічної ради Центру досліджень та розвитку промисловості металевих виробів у Кракові (1970–1980), Наукової ради Інституту пластичної обробки у м. Познань (1971–1980). Також був консультантом на багатьох кузнях, фабриках та переробних заводах, де основою виробничого процесу є кування або штампування. Виконав десятки експертиз для переробної промисловості Польщі.

Серед відзнак і нагород науковця – Кавалерський Хрест Ордену Відродження Польщі, Золотий Хрест Заслуги, нагороди Міністра науки, вищої освіти і техніки Польщі, «Почесна медаль» Ради Факультету металургії та матеріалознавства Гірничо-металургійної академії Кракова за визнання виняткових заслуг, покладених для розвитку металургії та металургійних наук.

У 2020 році сім’я Васюників передала на зберігання до Музею історії Львівської політехніки три підручники із творчого доробку професора Петра Васюника, які він бажав перевидати українською мовою, а також копії дипломів, життєпису і декількох цікавих фотографій для вшанування його світлої пам’яті та збереження знань для майбутніх поколінь у стінах рідної alma mater.

Петро Васюник Петро Васюник із колегами Диплом Документ Документ Книги Петра Васюника