27–29 серпня у Львові відбуватиметься урочисте відзначення 50-річчя Світового Конгресу Українців

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
на засіданні обласного оргкомітету

На фасаді головного корпусу Львівської політехніки – величезний банер, який сповіщає про відзначення 50-річчя Світового Конгресу Українців і проведення 27–29 серпня цього року Днів української діаспори у Львові. Це подія справді світового значення. Адже українського цвіту – по всьому світу, на всіх континентах, включаючи Африку. За межами України нині перебуває на постійному проживанні і в трудовій еміграції останніх хвиль понад 20 мільйонів українців.

Офіційне відкриття «Днів української діаспори у Львові» розпочнеться 27 серпня о 17:00 біля пам’ятника Андрею Шептицькому на площі святого Юра. Цього ж дня о 18:00 – святкове Богослужіння в архикатедральному соборі Святого Юра.

Програма надзвичайно насичена. Особливо це стосується завершального дня – 29 серпня, у вівторок. О 10:00 зарубіжні гості, громадськість Львівщини на Личаківському цвинтарі проведуть акцію «Шана героям». О 12:30 у Музеї народної архітектури і побуту «Шевченківський гай» продовжиться започатковане кілька років тому висадження дерев «Саду світового українства», о 13:30 – покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку. А о 18 годині у Львівському оперному театрі – Урочиста академія з нагоди 50-ліття СКУ.

Щодо подій у стінах Львівської політехніки, то головною з них буде Міжнародна конференція «СКУ в 50 років і далі: Європейський контекст». Вона розпочнеться о 9:00 в Актовій залі головного корпусу. А ще у програмі Днів української діаспори – різноманітні презентації та виставки.

Підготовку до цієї знаменної події понад рік тому розпочав Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки. Велику частку підготовчих робіт здійснила Львівська обласна державна адміністрація, зокрема департамент з питань культури, національностей і релігій, який очолює Мирослава Туркало.

17 серпня відбулося чергове засідання обласного оргкомітету, який очолює голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка. Журналіст прес-служби відчув, що Олег Михайлович переймається цією справою не лише за своїм службовим обов’язком. Він усім серцем вболіває за те, щоб Дні української діаспори стали незабутньою подією не лише для гостей (їх буде близько 350), а й для тисяч жителів області. Голова облдержадміністрації сказав, що всі служби повинні спрацювати бездоганно. Насамперед це стосується здоров’я, безпеки гостей, транспортного обслуговування, комфортних умов перебування у Львові.

Ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало доповів, що наш університет на всі сто відсотків готовий до проведення Днів української діаспори в тій частині заходів, які стосуються саме Університету.

Після засідання оргкомітету відбулася прес-конференція, яку провели ректор професор Юрій Бобало і директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська. Юрій Ярославович зазначив, що двері Львівської політехніки завжди були розчинені навстіж для різноманітних заходів СКУ, зокрема непростого у політичному сенсі 2013 року. За словами ректора, це престиж України у світі, це й престиж Львівської політехніки серед міжнародної спільноти. Юрій Ярославович з приємністю повідомив, що жодне фруктове деревце, висаджене кілька років тому представниками української діаспори у Шевченківському гаю, не засохло і плодоносить. Це символічно.

Ірина Ключковська розповіла коротко про історію і сьогодення СКУ, відповіла на запитання журналістів. Журналіст прес-служби висловив припущення, що найчисельнішими будуть українські делегації із США і Канади, бо там найбільші діаспорні громади. Виявляється, це не так. Найбільш представницькою буде делегація українців з Російської Федерації. За словами Ірини Михайлівни, в умовах гібридної війни Росії проти України це – вияв громадянської мужності. «Співпраця з українською діаспорою в Росії (а вона є найчисельнішою) – це один із наших пріоритетів», – зазначила директор МІОК.

Програма заходів з відзначення 50-річчя Світового Конгресу Українців

на засіданні обласного оргкомітету на засіданні обласного оргкомітету на засіданні обласного оргкомітету на засіданні обласного оргкомітету на засіданні обласного оргкомітету на засіданні обласного оргкомітету на засіданні обласного оргкомітету на засіданні обласного оргкомітету на засіданні обласного оргкомітету на засіданні обласного оргкомітету на прес-конференції на прес-конференції на прес-конференції на прес-конференції на прес-конференції на прес-конференції на прес-конференції на прес-конференції на прес-конференції на прес-конференції на прес-конференції