Стартувала перша у світі комунікаційна платформа для українських освітян – портал «Український освітній всесвіт»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з порталу «Український освітній всесвіт»

12 лютого 2021 року Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» презентував першу у світі комунікаційну платформу для українських освітян – портал «Український освітній всесвіт». Ресурс покликаний сприяти мережуванню, налагодженню комунікації та співпраці між різними типами українознавчих освітніх закладів за межами України, формуванню освітнього середовища, розвитку й зміцненню української освіти за кордоном. Проєкт створений для запровадження інновацій до освітнього процесу українознавчих освітніх закладів за кордоном, поширення знань про українську культуру та історію у країнах проживання.

Шлях у три роки, від зародження ідеї на Першому світовому форумі українознавчих суботніх та недільних шкіл, за участю представників із 36 країн, до її реалізації, подолано. Портал, а це інтерактивна карта й форум українознавчих освітніх закладів за кордоном, майданчик, що в онлайн-режимі дасть змогу швидко та якісно створювати новий інтелектуальний продукт, обмінюватися досвідом, шукати й знаходити нові підходи для роботи з учнями та студентами різних вікових категорій, доступний за покликанням https://vsesvit.miok.lviv.ua/.

Старт проєкту «Український освітній всесвіт» викликав великий резонанс у світі. Онлайн-презентацію відвідали освітяни із 40 країн, а її почесними гостями стали представники організацій-партнерів та фундаторів порталу: владика Степан Сус, єпископ Української греко-католицької церкви, голова Пасторально-міграційного відділу Патріаршої курії УГКЦ; Лариса Дір, начальниця Управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва Міністерства закордонних справ України; Олег Матвійків, перший проректор Львівської політехніки; Марія Купріянова, виконавча директорка Світового Конґресу Українців; Євгенія Петрова, перша заступниця голови Світової Федерації Українських Жіночих Організацій; Оксана Левицька, голова Світової Координаційної Виховно-Освітньої Ради; Уляна Підзамецька, докторантка Університету Глазго, наукова співробітниця Університетів провінцій Альберта та Онтаріо; Любов Любчик, вчителька Української школи при церкві Святого Володимира Великого у Парижі; Євген Семенов, представник Української громади Об’єднаних Арабських Еміратів; Марія Ніедда, представниця Української суботньої школи м. Фрайбурґ у Німеччині; Катерина Альошина, керівниця Української школи у Кейп-Тауні в Південно-Африканській Республіці.

На презентації «Українського освітнього всесвіту» координаторка проєкту Олена Мицько, провідна фахівчиня МІОКу, розповіла про функціонал порталу, про закладені у нього інноваційні інструменти для комунікації освітян, карту українознавчих освітніх закладів в усьому світі, ознайомила із інструментарієм та перевагами, які надає цей ресурс своїм користувачам. Координаторка наголосила, що відбуватимуться вебінари для користувачів порталу, де даватимуть детальні інструкції, як зареєструватися, як додати тему до форуму тощо.

Ірина Ключковська, директорка МІОКу, інституції, яка розробила та реалізовує проєкт, звернулася до учасників заходу: «Колись Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав, звертаючись до вчителів, сказав: «Ви воїни!». Якщо учителі воїни, вирішили ми, то ми будемо волонтерами. У війні, яку принесла на нашу землю Росія, волонтери привозять камуфляжну форму, бронежилети, тепловізори та багато іншого. Ми ж для наших освітян даємо не менш важливу зброю – інструмент, який допоможе їм стати сильнішими і ефективнішими. Я б хотіла, щоб для цього проєкту стали мотто слова Генрі Форда: «Об’єднатися разом – це початок, залишатися разом – це процес, працювати разом – це успіх». Ми об’єдналися – ми зробили початок, зараз ми входимо у другу стадію – стадію процесу. Ми цей ключ до успіху передаємо вам, дорогі освітяни, бо тепер буде залежати дуже багато від вас – на скільки ви будете активними, захочете ділитися своїми матеріалами, наскільки ви активно будете створювати авторські колективи, і коли це все запрацює – прийде наш спільний успіх!».