Для сучасних аспірантів важливе їхнє включення в міжнародну академічну спільноту: підсумки семінару з польським університетом

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-семінару

Кафедра політології та міжнародних відносини Інституту гуманітарних і соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка» та Інститут політичних наук Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині (Республіка Польща) 18 грудня провели онлайн Міжнародний науковий семінар «Особливості підготовки докторів філософії з політичних наук: кращі зарубіжні практики». Захід відбувся у рамках співпраці кафедри політології та міжнародних відносин та Інституту політичних наук.

У семінарі взяли участь аспіранти, їхні наукові керівники, гаранти освітньо-наукових програм зі спеціальності «Політологія» за третім освітнім рівнем з української та польської сторони.

Учасники семінару обговорили питання підготовки аспірантів у сучасних умовах, польські представники поділились своїм досвідом, адже за результатами акредитації в Польщі освітньо-наукова програма зі спеціальності «Політологія» за третім освітнім рівнем у Вармінсько-Мазурському університеті в Ольштині визнана однією з кращих.

Директор Інституту політичних наук Аркадіуш Жуковський розповів про позитивний досвід активної дослідницької діяльності наукових керівників та аспірантів, введення аспірантів у міжнародну академічну спільноту. Директор Інституту гуманітарних і соціальних наук Львівської політехніки професор Ярина Турчин відзначила, що якісна підготовка аспірантів неможлива без забезпечення можливостей для публікації результатів у міжнародних фахових журналах, виступів на конференціях, семінарах тощо, а сучасний науковий керівник має бути активним дослідником, знаним науковцем у сфері дослідження аспіранта.

Професор Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині Тереза Астрамович-Лейк наголосила на важливості наукового стажування аспірантів за кордоном, проходження викладацької практики. Також професор підкреслила важливість участі наукових керівників аспірантів та самих аспірантів у дослідницьких проєктах. Польські й українські аспіранти обмінялися досвідом та розповіли про особливості їхньої роботи над науковими дослідженнями.

Учасники семінару визначили основні напрями подальшої співпраці щодо покращення забезпечення якості підготовки аспірантів, погоджено графік наукових стажувань аспірантів кафедри політології та міжнародних відносин в Інституті політичних наук Вармінсько-Мазурського університету у 2021 році.

Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару Скріншот з онлайн-семінару