Фактори, які впливають на місця Львівської політехніки в світових і національних рейтингах

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ілюстрація до рейтингування

Про те, що кожен науково-педагогічний працівник здатен впливати на розвиток університету, в Політехніці говорять досить часто й багато. Саме про важливість такої співдії на рівні кафедр та інститутів задля отримання високих позицій у світових та національних рейтингах йшлося під час нещодавнього засідання Вченої ради Політехніки. Проректорка з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Лілія Жук ознайомила науковців із основними вимогами різних рейтингів та позиціями нашого закладу вищої освіти.

― Представлення та місця у рейтингах впливають на рішення вступників щодо вибору університету. Варто також пам’ятати, що в Законі України «Про вищу освіту» зазначена необхідність присутності університетів у міжнародних рейтингах для отримання статусу дослідницького. Також це впливає на обсяг бюджетного фінансування, відповідно до Формули розподілу видатків державного бюджету між закладами вищої освіти на основі показників їхньої наукової, освітньої та міжнародної діяльності, ― пояснила Лілія Володимирівна.

Слід зазначити, що цьогоріч в одному з найпрестижніших світових рейтингів Times Higher Education Львівська політехніка суттєво покращила свої позиції, піднявшись із групи університетів 801–1000 у категорію 501–600. Наш університет ― один із лише двох ЗВО України, які увійшли в цю категорію.

Також Політехніка є лідером серед українських вишів у трьох предметних областях та в ще одній області розділяє першість із лише одним ЗВО України. Згідно з результатами рейтингу, Львівська політехніка посилила свої позиції за ключовими показниками і зробила крок вгору по сходинках рейтингу за усіма чотирма розглянутими галузями наук. Так, у галузі «Комп’ютерні науки» виш піднявся із групи університетів 251–300 у категорію 201–250, при цьому один український ЗВО увійшов до категорії 301–400, інші ― 601–800. У галузі «Бізнес та економіка» наш університет також показав позитивну динаміку, перемістившись із категорії 501+ до позиції 301–400, інші українські університети посіли місця 601+, один із них ― 401–500. У галузі «Природничі науки» Львівська політехніка піднялася зі сходинки 601–800 у категорію 501–600, інші українські ЗВО потрапили до категорії 1001+. Таку ж динаміку показав наш університет у галузі «Інженерія та технології», піднявшись із категорії 601–800 до позиції 501–600, ще один український університет позиціонується у цій категорії, інші ― у категоріях 601–800, 801–1000 та 1001+.

У рейтингу QS World University Rankings Львівська політехніка не змінила своїх позицій, увійшовши до категорії 751–800, та посіла 6-те місце серед українських університетів.

Минулоріч Політехніка увійшла до 25 найкращих університетів світу в галузі «Міжнародні спільні публікації». U-Multirank ― багатовимірний рейтинг університетів із усього світу, орієнтований на користувачів. Рейтинг дозволяє порівняти конкретні аспекти діяльності закладів вищої освіти. До цієї номінації входить лише один український виш медичного профілю.

― Ці два рейтинги, разом із Шанхайським, є найпрестижнішими та найавторитетнішими в світі. Та варто звернути увагу, що в рейтингу QS World University Ranking перед нами п’ять університетів, тож є над чим працювати, ― додала проректорка. ― Важливо зважати на те, що при розрахунку рейтингів використовують лише окремі дані, які подає університет. А істотною складовою формування рейтингів є опитування експертів та роботодавців. Тому надзвичайно важливо формувати позитивний імідж університету.

Наголосила Лілія Жук і на тому, де варто докласти більше зусиль.

― Передовсім нам потрібно звернути увагу на якість статей і рівень журналів, де їх публікуємо. При здійсненні моніторингу рейтингові агенції враховують кількість цитувань за виключенням самоцитування. Дані беруть із першоджерел ― Scopus та Web of Science. Важливим показником є також кількість іноземних науково-педагогічних працівників, залучених до викладання в університеті. Суттєвою є й кількість іноземних здобувачів вищої освіти.

Щодо національних рейтингів, то за даними наукометричної бази SciVerse Scopus у 2020 році Львівська політехніка посіла 8-ме місце серед 177 українських закладів вищої освіти. Рейтинг враховує показники бази даних Scopus, що є інструментом для відстеження цитованості наукових статей, які публікує навчальний заклад та його працівники.

― Минулоріч наш університет вперше зробив спробу щодо включення у Шанхайський рейтинг. Показники, за якими оцінюють наш університет міжнародні та національні рейтингові агенції, враховано при формуванні індикаторів рейтингування кафедр та індивідуальної результативності. Цим обґрунтований набір індикаторів для рейтингування кафедр, ― підкреслила Лілія Володимирівна.

Серед механізмів та інструментів впливу на покращення позицій Львівської політехніки в міжнародних та національних рейтингах є:

  • розвиток фундаментальних та прикладних наукових досліджень за актуальними напрямами;
  • участь у вирішенні наукових проблем, цікавих для світової наукової спільноти;
  • поширення співпраці з іншими закладами вищої освіти, особливо ― закордонними;
  • акредитація програм національними та міжнародними агенціями з якості освіти;
  • впровадження інноваційних технологій провадження навчального процесу.