«Жіноче питання» в закладах вищої освіти

Володимир Лешньовський, студент кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Фото з лекції

Нещодавно у Науково-технічній бібліотеці Національного університету «Львівська політехніка» відбулася лекція «Крізь простір і час: жінки на шляху до вищої освіти», під час якої дослідниця історичної групи НТБ Львівської політехніки Ірина Шалата-Барна порушила питання гендерної рівності та розповіла, як жінки добивалися доступу до освіти, навівши факти з життя студенток.

Також лекторка висвітлила зачатки жіночої освіти у стінах Львівської політехніки. Власне, першими студентками були дівчата, які мали за плечима гімназійну освіту, вищі навчальні курси й набір документів, що свідчили про їхню моральність і освіченість.

Цікаво було послухати, як через вигадані людством рамки жінки, які прагнули знань, не могли їх здобути і як своєю силою волі добивалися цього права. Жінкам доводилося показувати, що вони можуть не лише виконувати роль дружини, а й самі робити вибір, опановувати технічні науки. Цей шлях був важкий, деякі жінки навіть прикидалися чоловіками, щоб здобути вищу освіту.

Організували подію Науково-технічна бібліотека Національного університету «Львівська політехніка», Благодійний фонд Нагірних і Центр порятунку української культурної спадщини.