Заслужений юрист України Іван Бойченюк прочитав лекцію для студентів кафедри АІП

Кафедра адміністративного та інформаційного права
Фото з лекції

18 вересня на запрошення професорки кафедри адміністративного та інформаційного права Інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», д.ю.н. Ольги Скочиляс-Павлів лекційне заняття для студентів першого та другого курсів провів адвокат, Заслужений юрист України, доктор філософії у галузі права Іван Бойченюк. Тема лекції – «Звернення до Європейського суду з прав людини як засіб захисту прав людини у діяльності адвоката».

Спершу Іван Васильович розповів студентам про особливості звернення до міжнародного судового органу – Європейського суду з прав людини – й покроково описав механізм звернення до ЄСПЛ (вимоги до позовної заяви, порядок подання позовної заяви, комунікація між заявником та ЄСПЛ). Далі гість навів конкретні справи, у яких він представляв інтереси заявників, та наголосив на важливій ролі адвоката в судовому процесі.

Неабиякий інтерес викликала процедура термінового реагування ЄСПЛ до розгляду справи по суті у випадках, коли є ризики серйозного порушення прав людини: зазвичай це існування загрози життю і здоров’ю людини.

Далі студенти мали можливість поставити запитання адвокату як щодо особистого досвіду (найважча справа, найцікавіша справа), так і щодо практичних моментів розгляду та вирішення справ ЄСПЛ (термін розгляду справ; вимоги до доказів та аргументації у разі звернення до ЄСПЛ; засоби захисту прав людини у діяльності адвоката).

Гість закликав студентів до активного вивчення практики ЄСПЛ, відсилаючи до конкретних інформаційних ресурсів, які слід використовувати для поглиблення знань.

Колектив кафедри АІП та студенти висловлюють щиру вдячність Івану Бойченюку за практичний та пізнавальний досвід!

Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції