Запуск установки з виробництва гідрогелевих пов’язок Aquior об’єднав людей із різних країн та інституцій

Управління Науково-дослідної частини Львівської політехніки
Гідрогелеві пов’язки «Аквіор»

Створення, запуск та подальша робота напівпромислової установки з виробництва гідрогелевих лікувальних пов’язок Aquior об’єднали довкола себе людей із різних країн та інституцій.

Це інноваційна розробка науковців Інституту хімії і хімічних технологій (передусім кафедри органічної хімії, НДЛ-8, НДЛ-1) за активної підтримки Інституту механічної інженерії та транспорту (НДЛ-40) Національного університету «Львівська політехніка».

Координатори виробництва професор Володимир Самарик і доцент Володимир Боровець за сприянням завідувача кафедри органічної хімії професора Володимира Дончака залучили до роботи чимало працівників і студентів кафедри органічної хімії, кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології, кафедри технології органічних продуктів.

Виробництво гідрогелевих лікувальних пов’язок як інноваційний високотехнологічний комплексний процес від самого початку підтримували у межах внутрішніх ресурсів проректор з наукової роботи Іван Демидов та начальник Науково-дослідної частини Львівської політехніки Роман Небесний.

Чималу матеріально-технічну підтримку для експлуатації та оптимізації технологічного процесу виробництва гідрогелевих пов’язок Aquior на волонтерських засадах забезпечують КК «РОШЕН», ТОВ «ТЕТРАФАН» та інші.

До збільшення продуктивності лінії виробництва пов’язок, яка на даний час дійшла до 500 пов’язок на добу, долучилися фінансовою підтримкою Fundacją Liderzy Przemian z Warszawy (Республіка Польща), Fulbright Association Minnesota Chapter Board of Directors and all Fulbrighers (Міннесота, США), а також приватні донатори з Міннесоти (США).

Висловлюємо подяку Олені Грабовській, стипендіатці Program Stypendialny im. Lane’a Kirklanda та Fulbright Fellowship Program, за поширення інформації про підтримку виробництва гідрогелевих пов’язок серед членів Асоціації випускників Fulbright Fellowship Program.

Також дякуємо волонтерам (ГО «Волонтерська сотня Львова», БФ «Там де живе надія», ВІ Ukraine: Direct Support), медикам, парамедикам, які долучилися до поширення лікувальних пов’язок Aquior не лише у Львові, а й Києві, Дніпрі, Харкові, Запоріжжі, Луцьку, Попасній, Бахмуті.