«Захист прав національних меншин: досвід країн Вишеградської групи»: підсумки конференції у Львівській політехніці

Ольга Мацьків, тижневик «Аудиторія»
Ярина Турчин на конференції

У Львівській політехніці відбулася конференція, присвячена державному захисту національних меншин у країнах «Вишеградської групи» (Чехії, Словаччини, Угорщини і Польщі).

Організувала захід кафедра політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних та соціальних наук за підсумками виконання однойменного ґранту, фінансованого Міжнародним Вишеградським фондом і Міністерством закордонних справ Республіки Кореї. Партнерами стала низка університетів, зокрема – Вармінсько-Мазурський (Польща), Карлів (Чехія) і Паннонії (Угорщина). Участь у конференції також взяли представники департаменту з питань національностей та міграції Львівської обласної державної адміністрації та організацій національних меншин області – польської, чеської, угорської.

Керівниця проекту – директорка Інституту гуманітарних та соціальних наук професорка Ярина Турчин. Вона представила колективну монографію з теоретичними і практичними дослідженнями захисту прав національних і етнічних меншин у чотирьох країнах ЄС, які здійснювали українські, польські, чеські й угорські вчені, розповіла про особливості діяльності національних меншин у Вармінсько-Мазурському воєводстві.

На конференції обговорили низку питань. Зокрема професорка Вармінсько-Мазурського університету Тереза Астрамович-Лейк розповіла про діяльність польської меншини у Львові. Про етнічну міграцію до Польщі та особливості надання «Карти поляка» громадянам пострадянських держав говорив доцент Карлового університету в Празі Ондрей Кліпа. Професор Львівської політехніки Микола Гетьманчук зробив акцент на дискусійних питаннях наукового та юридичного визначення національних та етнічних меншин.

Також професорка Галина Луцишин говорила про роль національних меншин у зовнішній політиці країн Вишеградської групи та порівняла дані про специфіку захисту прав національних меншин у Чехії, Польщі та Угорщині.

Представники організацій національних меншин області у межах дискусії вказали на важливість таких тем: розвиток системи освіти мовами нацменшин, підтримка ЗМІ, організація культурних заходів.

Ярина Турчин зазначила, що над цими питаннями ще працюватимуть.

Науковці Львівської політехніки сподіваються, що після завершення ґранту від Міжнародного Вишеградського фонду продовжать роботу над дослідженням проблем національних меншин та способами їх розв’язування. За участі органів державної влади та місцевого самоврядування, зокрема, у рамках нових національних і міжнародних ґрантів.

на конференції, присвяченій державному захисту національних меншин у країнах «Вишеградської групи» на конференції, присвяченій державному захисту національних меншин у країнах «Вишеградської групи» на конференції, присвяченій державному захисту національних меншин у країнах «Вишеградської групи» на конференції, присвяченій державному захисту національних меншин у країнах «Вишеградської групи» на конференції, присвяченій державному захисту національних меншин у країнах «Вишеградської групи» на конференції, присвяченій державному захисту національних меншин у країнах «Вишеградської групи» на конференції, присвяченій державному захисту національних меншин у країнах «Вишеградської групи»