Яким буде новий гуртожиток для львівських політехніків: Університет розпочинає будівництво

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
проєкт нового гуртожитку

Вперше за понад три десятиліття Національний університет «Львівська політехніка» розпочинає будівництво нового студентського гуртожитку. Дев’ятиповерхову будівлю зведуть у Студмістечку на вулиці Відкритій, поряд зі студентськими гуртожитками № 10.

– Востаннє ми будували ще наприкінці 1980-х років – гуртожиток № 15, а перед тим № 14. На той час вони були новим словом у проектуванні студентського житла. Наші напрацювання використовували для будівництва в різних вишах. Тож, проектуючи зараз новий гуртожиток, ми відштовхувалися від нашого досвіду та враховували найкращі європейські зразки. Головний акцент робили на тому, щоб забезпечити максимальний комфорт для студентів. А також і на тому, щоб оптимально використати відведену ділянку, – розповів головний архітектор проекту, доцент кафедри архітектурного проектування Інституту архітектури Львівської політехніки Ігор Гнесь.

Новий гуртожиток буде мати чимало позитивних нововведень. Перш за все кожна студентська кімната матиме власний санвузол – туалет, умивальник і душ. Аспіранти мешкатимуть по одному в блоці з двох кімнат, які матимуть спільний санвузол.

Також у кожній кімнаті буде своя кухня – з електроплитою, холодильником, столиком і кріслами.

– Колись у гуртожитках ми будували по дві кухні на поверх. Та, проаналізувавши, що студенти не надто ефективно використовують їх, вирішили спроектувати кухні в кожній кімнаті. Вони будуть відділені перегородкою та забезпечені подвійною системою вентиляції, – зазначив Ігор Петрович. – Не буде в цьому гуртожитку й загальних кімнат відпочинку. Натомість – великі центральні холи, де можна буде поставити тенісний стіл, чи м’які меблі і телевізор, або використовувати цей простір для проведення різних заходів – виставок, студентських воркшопів, вечірок. Наразі ми запланували, що такі холи будуть у частині гуртожитку на кожному поверсі, а в частині – через поверх. А там, де не буде такого холу, облаштуємо галерею з видом униз. Думаю, це студентам сподобається. На кожному поверсі будуть також великі тераси, а житлові кімнати матимуть французькі балкони.

Не забули й про необхідність молоді займатися спортом. У новому гуртожитку буде два величезні спортивні зали. Один – із тренажерами, в півпідвальному приміщенні, яке буде добре провітрюватися і матиме вікна, орієнтовані до сонця. Паралельно будуть також приміщення, де студенти збиратимуться на різні обговорення чи дискотеки. А в центральній частині просторого горища зроблять універсальне приміщення для ігор у баскетбол, волейбол. Оскільки ці зали розмістять над холом, то це не створюватиме дискомфорту мешканцям поверхів нижче.

В підвалі облаштують досить велике приміщення для зберігання велосипедів. А біля гуртожитку № 10 – кілька критих велостоянок.

– Покращать і благоустрій довкола прилеглих гуртожитків. Навпроти гуртожитку № 10 плануємо зробити п’ять сучасних ігрових майданчиків із відповідним покриттям та гімнастичну доріжку. Такі ж п’ять спортмайданчиків будуть і навпроти гуртожитку № 5. Ними зможуть користуватися не лише студенти, а й мешканці будинків поруч. Поза цим проектом хочемо також облаштувати велодоріжку від Студмістечка до навчальних корпусів, – додав мій співрозмовник.

Подбають і про маломобільних студентів. На першому поверсі нового гуртожитку буде ряд кімнат для студентів із особливими потребами. Там все буде пристосоване саме для таких мешканців. Новий гуртожиток матиме ліфти і всюди буде облаштований пандусами, щоб без проблем можна було потрапити в будь-яку частину гуртожитку. Пандуси зроблять і в гуртожитку № 10.

проєкт нового гуртожитку проєкт нового гуртожитку проєкт нового гуртожитку проєкт нового гуртожитку проєкт нового гуртожитку проєкт нового гуртожитку проєкт нового гуртожитку проєкт нового гуртожитку проєкт нового гуртожитку