Який напрям обрати, щоб відбудувати сильну країну?

Катерина Кречетова, студентка другого курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Заставка до матеріалу

Уже зовсім скоро розпочнеться вступна кампанія, і абітурієнти замислюються над питанням: куди й на кого податися? Добра професія сьогодні на часі, адже країна потребує кваліфікованих і прогресивних спеціалістів у тих галузях, які є фундаментом сильної країни. Тож ми підготували перелік професій, які будуть затребувані після нашої перемоги.

Психологи

24 лютого 2022 року запам’ятає кожен українець. Для когось це було несподівано, хтось був напоготові. Та хай там як, а війна позначилася на здоров’ї кожного з нас. Що й казати – навіть діти вмить подорослішали. А отже, майбутньому поколінню потрібні кваліфіковані психологи. Вони мають допомогти впоратися з посттравматичним синдромом, панічними атаками та іншими не менш серйозними наслідками війни.

Спеціалісти з будівельної справи та архітектури

Коли подолаємо проблеми повоєнного психічного стану, треба буде взятися за побудову нової інфраструктури. Російська армія завдала великого удару по житлових будинках, адмінбудівлях, військових об’єктах та дорогах. Подекуди знищила ледь не дощенту те, що створювали роками. Тож країна потребуватиме спеціалістів, які готові зробити все ще кращим, ніж було. Економічний експерт Андрій Новак каже, що першими, кого покличуть на роботу, будуть будівельники, адже без них не обійдешся. Реконструкція об’єктів також потребуватиме архітекторів, дизайнерів і проєктувальників. «Затребуваними стануть усі без винятку будівельні спеціальності, також зросте потреба в інженерах, техніках і технологах, які відновлюватимуть заводи, фабрики, комбінати, об’єкти інфраструктури», – прогнозує Андрій Новак.

IT-спеціалісти

Ще до повномасштабного вторгнення IT-сектор України був на високому рівні. Світові компанії відкривали у Львові, Києві, Харкові, Дніпрі та інших містах свої офіси й наймали на роботу саме українських спеціалістів. Крім того, IT-сектор посідає чи не найвагоміше місце в економіці країні через сплату податків. Після нашої перемоги найбільше спеціалістів потребуватиме галузь цифрової безпеки, оскільки в планах країни – здійснити повну диджиталізацію та перехід на цифрові продукти, щоб мінімізувати можливі втрати в разі нових небезпек з боку Росії.

Маркетологи

Економіка сама себе не піднесе. Для вдалого бізнесу потрібне якісне просування. Власне, від цього залежить 70 відсотків успіху. Кваліфікований маркетолог, який зможе просувати продукт на просторах інтернету, буде як ніколи потрібен. Зокрема, найбільший попит матимуть будівельна ніша та послуги з ремонту.

Логістика

Останнім часом більшість волонтерів несвідомо стають логістами, оскільки питання «де знайти?» і «як швидко доставити?» – саме те, над чим працюють логісти. Ринок України поповнюватиметься імпортом, тож треба буде організовувати цей процес якісно та швидко.

«Логістика зараз є однією з найважливіших галузей, завдяки якій ми можемо підтримувати армію й перемагати. І багато хто з волонтерів фактично працює логістом. Я гадаю, що їм варто потім згадувати це в резюме. Тому що «де знайти», «як швидко доставити» – питання, які розв’язують логісти», – зазначає кар’єрна консультантка Марія Конарова. Зрештою ми стали сильнішими та свідомішими за цей час. Тож маємо побудувати потужнішу країну. Для цього треба зростати, ставати кваліфікованими кадрами, які, звісно, зможуть завдяки своїм навичкам відбудувати таку країну, в якій хотітиметься жити.

Національний університет «Львівська політехніка» надає навчання з усіх напрямів, про які йшлося вище. Не проґав своєї можливості навчатися в одному з найкращих закладів вищої освіти України. Чекаємо на твої документи після успішно складеного мультитесту.


За матеріалами ФОКУС та Finance.ua