Як університет впливає на соціалізацію студентів?

Людмила Поляк, студентка кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Заставка до матеріалу

Університет – це місце де ми зустрічаємося з великою кількістю незнайомих людей: одногрупниками, викладачами, сусідами в гуртожитку. Після школи, де в нас було те саме коло спілкування одинадцять років, ми потрапляємо в інше середовище, в якому мусимо навчитися жити. Власне, тут соціалізація відіграє важливу роль. Університет робить усе, щоб ми розвивали навички комунікування, будування стосунків і пошуку людей зі спільними інтересами. Для цього створено різні студентські організації та влаштовують різноманітні культурні заходи.

Тож як університет впливає на соціалізацію студентів? Про це нам розповіли вони самі.

Анастасія Дем’янюк, студентка 3-го курсу: «Загалом університет позитивно вплинув на мою соціалізацію. Тут я знайшла людей зі схожими інтересами та поглядами на життя, з якими ми завжди тримаємо зв’язок. Хоча в мене й раніше не було проблем із формулюванням своєї думки, та в університеті я навчилася робити це ще вправніше. Оскільки в нас 90 відсотків навчання було дистанційним, навички комунікації й самодисципліни не вдосконалилися настільки, наскільки б могли. Проте тепер я легше йду на контакт з оточенням та будую розмову, зрозумівши, що є багато різних людей і думки інших не завжди мають бути ідентичні з моїми».

Лілія Климак, студентка 3-го курсу: «Як студентка-третьокурсниця можу точно сказати, що університет частково вплинув на мою соціалізацію. Але, як на мене, якби не тривалий карантин і воєнна ситуація в країні, студентська соціалізація була б кращою.

З кимось з одногрупників я відразу знайшла спільну мову, з кимось не спілкуюся взагалі. Проблем зі спілкуванням з іншими у мене ніколи не було, але велика кількість різних людей на моєму шляху ще більше розвинула у мені комунікабельність. Взагалі соціалізація для мене – дуже важлива річ, адже без спілкування з представниками різних верств людина не розвивається і не збагачується».

Андріана Пинило, студентка 3-го курсу: «Університет частково змінив моє оточення, тут дехто надихає мене своїм прикладом, життєвим шляхом і досвідом. Я занурилася у сферу журналістики та журналістів, які щодня вдосконалюють себе як особистість і як фахівця. Можу назвати це взаємообміном знаннями, де кожна людина – інша, але в кожної є таке, що ти хочеш почерпнути. Зараз мені значно легше сформулювати свою думку і знайти підхід до людей. В університеті я знайшла нових друзів, і тепер у моєму колі спілкування також з’являються нові люди».

Отже, можна сказати, що університет має значний вплив на соціалізацію студентів, оскільки надає їм можливість знайомитися з новими людьми, розвиватися не лише академічно, а й соціально, а також формувати соціальні навички, які важливі для майбутнього життя та кар’єри.