Як подавати заявки на міжнародні проєкти: поради від координатора проєкту IMAGE професора Анатолія Андрущака

Кафедра прикладної фізики і наноматеріалознавства Львівської політехніки
Анатолій Андрущак

Ми вже розповідали про міжнародний проєкт IMAGE Європейської програми Horizon-2020. Головним його координатором є Національний університет «Львівська політехніка» на чолі із завідувачем кафедри прикладної фізики і наноматеріалознавства Інституту прикладної математики та фундаментальних наук професором Анатолієм Андрущаком.

― Ідея проєкту виникла із останніх досягнень у галузі нанотехнологій у поєднанні з нашою технологією для оптимізації індукованих ефектів в анізотропних матеріалах, беручи до уваги як матеріали з природною анізотропією, так і ті, що можуть бути виготовлені з урахуванням штучної анізотропії. Ми прагнемо у кілька разів підвищити ефективність їхнього використання через значне поліпшення, наприклад, енергетичних характеристик. Для цього ми також застосовуємо наноінженерний підхід, ― ділиться Анатолій Степанович.

У проєкті IMAGE вартістю 1 692 000 євро беруть участь 9 організацій із 4 країн Європейського Союзу. Що ж потрібно, аби залучати в Україну подібні міжнародні проєкти, розповідає Анатолій Андрущак.

  • Насамперед, потрібно мати гарну і новітню ідею, яка була б сприйнята й оцінена незалежними європейськими експертами.
  • Надзвичайно корисним також буде попередній досвід у подібній тематиці наукових досліджень (відповідні міжнародні публікації, статті в журналах із високим імпакт-фактором, виступи на конференціях, монографії).
  • Потрібно зібрати команду з організацій-бенефіціарів, необхідних для виконання поставлених завдань проєкту. У перспективі вони мали б входити у ваш Консорціум. Такі контакти варто розвивати завчасно.
  • Підійти відповідально до написання пропозиції. Виділити для цього хоча б 3 місяці до дедлайну. Адже потрібно зібрати пакет документів, підготувати всі дані й завершити оформлення вчасно.
  • І найголовніше – не зупинятися після першої невдачі! Ви отримуєте досвід із кожної спроби подання заявки. Удосконалюйте свій проєкт, посилюйте його і пробуйте ще раз. Мені довелось кілька років поспіль відправляти заявки. Якби я здався після першої відмови, проєкт IMAGE так і залишився б лишень на папері. Українці – це нація, котра не здається і йде до перемоги на всіх фронтах.

Зараз викладачі кафедри працюють над пропозиціями щодо міжнародних грантів. І ми впевнені, що згодом до України прийде ще не один такий проєкт.

Інфографіка до матеріалу Інфографіка до матеріалу Інфографіка до матеріалу Інфографіка до матеріалу Інфографіка до матеріалу