Як навчаються і живуть іноземні студенти у Національному університеті «Львівська політехніка»

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
Магістри

Звикнути до нових людей і ритму життя українського міста вдається не всім іноземцям і не одразу. Як же живеться іноземним студентам (а їх чимало) у Національному університеті «Львівська політехніка», який шлях їм доводиться пройти, щоб здобути омріяний фах? На ці та інші запитання ми попросили відповісти завідувача відділу роботи з іноземними студентами Богдана Балича.

– Навчання іноземців у Львівській політехніці, – розповідає наш співрозмовник, – розпочалося понад півстоліття тому. Зараз в Університеті навчається майже 300 іноземних студентів, 22 з яких скеровані Міністерством освіти і науки України, решта навчається за кошти фізичних осіб.

Серед нинішніх студентів-іноземців Львівської політехніки громадяни майже 50 країн світу. Найбільше – із Марокко (86 студентів), Еквадору (36), Конго (29) і Анголи (28). Є у нас і представники Єгипту, Молдови, Йорданії, Іраку, Замбії, Грузії, Литви, Білорусі, Того. Маємо також студентів із Швейцарії, Канади, Великобританії та інших держав.

Найбільшою популярністю в іноземних студентів користуються інститут будівництва та інженерії довкілля: тут навчаються 64 студенти, архітектури – 49, економіки і менеджменту – 30, телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки – 23, інженерної механіки та транспорту – 22, хімії та хімічних технологій – 21, інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій – 18, енергетики та систем керування – 13.

Як наголошує Богдан Балич, у виборі країни і навчального закладу іноземні громадяни керуються здебільшого такими чинниками, як висока якість освіти та престижність диплому. Багато важать у цьому сенсі позитивні відгуки випускників минулих років, поради батьків, знайомих, друзів. Іншими факторами вибору є доступна вартість навчання, географічно зручне розташування ВНЗ та бажання залишитися в Україні.

Ми поцікавились в іноземних студентів, як вони дізналися про Львівську політехніку, де вони проживають, як складаються їх стосунки з українськими ровесниками?

– Про Університет ми дізналися завдяки програмі «Higher Education in Europe», – розповідають студенти з Еквадору Джулісса та Рікардо. – Маємо тут друзів, з ними спілкуємося іспанською, а навчаємося українською мовою. Львів нам дуже подобається, але сумуємо за рідною домівкою.

Студент з Конго Нгахіна Мукіла Патеру перед вступом до Львівської політехніки вчився у Дніпропетровську на підготовчому відділенні. Йому також дуже подобається Львів, але залишатися не планує, бо вважає, що тут важко знайти роботу. Таке ж бачення й у Сіка Жан-Рожіса з Кот-Д’Івуару, який є студентом інституту економіки і менеджменту. Він вважає, що робота в Україні не надто прибуткова і не принесе належного фінансового доходу, тому краще повернутися додому. Він додав, що довідався про Львівську політехніку від свого старшого брата, який тут вчився раніше, а зараз працює на батьківщині. Студент з Камеруну Яннік Санджог своїм студентським життям теж задоволений, група у нього дружня, українці йому дуже допомагають.

Іноземні студенти беруть участь у громадському і спортивно-культурному житті Університету, не залишаються осторонь і науково-дослідницької роботи. Окремі з них вступають до аспірантури.

Трапляється іноді, що студенти-іноземці не закінчують навчання. Причин тут декілька: це і відрахування за неуспішність, порушення правил проживання в Україні, невиконання умов контракту.

Працівники відділу роботи з іноземними студентами і викладачі Університету намагаються з розумінням поставитися до кожного із них, дають їм додаткові консультації, поради. Адже розуміють важливість формування позитивного іміджу нашого Університету й України загалом у світі. А це один із факторів пізнання нашої держави всім світовим співтовариством.

Магістри Магістри Магістри