Як курсова студентів Львівської політехніки завдяки ментору переросла у стартап

За матеріалами сайту Liga.Tech
Заставка до матеріалу

Ментори з українських IT-компаній допомагають студентам навчатися проєктного мислення та створювати власні стартапи – зі штучного інтелекту або для поліпшення комфорту життя. Liga.Tech розповідає, як влаштована співпраця студентів із менторами, що вони розроблюють та які компанії беруть у цьому участь.
 

Ілля Расяк – студент кафедри інформаційних систем та мереж Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки, спеціальність IT Sales. Період його роботи з ментором припав на онлайн-навчання, тому зі своїм наставником він переважно спілкувався через Telegram та раз на тиждень-два мав зустрічі офлайн.

«Це – Денис Полярчук. Він сам не продажник, але на кожному етапі допомагав нам порадами, давав контакти колег, з якими ми могли поспілкуватися як щодо технологій, так і продажу. Навіть дав нам можливість отримати пораду маркетолога американської компанії», – каже Ілля.

Після того, як студенти здали курсову, ментор продовжив допомагати їм із цим проєктом, який вони вирішили переробити у повноцінний стартап Utahpot. Їхній проєкт націлений на програмістів. Це – бібліотека, яка дасть змогу швидше розробляти проєкти з 3D-графікою.

«Робота з ментором доволі сильно нам допомогла, тому що ми в принципі зрозуміли, що потрібно айтівцям, а що – ні», – розповідає Ілля.

Робота з ментором допомогла студентам краще зрозуміти, як працює цей бізнес. Наприклад, вони зрозуміли, що програмісти рідко платять за бібліотеки, але за це готові платити великі компанії.

«Про українську освіту різне ходить, але конкретно у нас вона цікава – предмети, викладачі», – каже Ілля Расяк. Наприклад, комунікаційні технології вела Орися Гірна, власниця компанії Zozoola. Вона сейлз-менеджер і багато розповіла студентам про продажі.

У самій освіті, на думку Іллі, є деякі рудименти: «Предмети, які не дуже зрозуміло, що роблять у нашій програмі. Вони не дуже практичні, чесно кажучи. Але їх доволі мало».