Не ламайте комедію: як дві випускниці Львівської політехніки відкрили акторську школу для дітей

За матеріалами порталу Zaxid.net
Антонія Яновська і Оля Шмакова

Рік тому тоді ще студентки Національного університету «Львівська політехніка» Антонія Яновська і Оля Шмакова провели у Львові перший випускний для школярів акторської школи «Прожектор». За три місяці діти мали десятки майстер-класів і місяць на підготовку вистави «Аліса в країні чудес». Після виступу батьки плакали від щастя, а вчителі не впізнали своїх раніше закомплексованих учнів.

Перший випуск був таким успішним, а діти такі задоволені собою, що навчання вирішили продовжити і зробити школу постійною. Засновниці школи наголошують: тут не готують нових акторів театру Заньковецької, просто допомагають бути собою.

Дівчата пригадують, що ідея відкрити свою школу народилася дорогою після пар два роки тому.

– Ми обоє закінчили Політехніку цього року, наш профіль – інформаційна діяльність. Але в Університеті ми були акторками народного театру, де викладала Анастасія Непомняща з драматичного театру Лесі Українки. Нас долучали до усіх заходів в універі, виступали на сценах львівських театрів… І от у нас виникла ідея передати комусь свої знання, – пригадує Оля.

У 2017 році в Народний театр-студію «Хочу» Львівської політехніки прийшли першокурсники, яким дівчата передали свої знання роботи на сцені. Саме тоді акторки помітили, що їм подобається спілкуватися з молодшими і систематизовувати досвід. Іще за кілька місяців вони організували квести для школярів в рамках фестивалю «Наукові фестини» Львівської політехніки і тоді остаточно зрозуміли, що обом подобається працювати з дітьми.

– І тоді в нас в голові виникла назва «Прожектор». Бо це класне слово, відразу уявляєш, що ти в центрі уваги, на тебе падає світло, сцена твоя, – розповідає Антонія.

Саме з назви і почалася реалізація ідеї. За кілька тижнів дівчата придумали попередню програму й узгоджували всі нюанси.

Повний текст читайте у матеріалі «Не ламайте комедію» на порталі Zaxid.net.