Високий рівень вогнестійкості склопакетів, який пропонують львівські політехніки, – додатковий елемент захисту населення у час війни

R&D-центр Львівської політехніки
Розробка львівських політехніків

Особливістю інноваційних розробок є їхня відповідність потребам суспільства та держави, тому останнім часом у пріоритеті науково-обґрунтовані рішення у сфері обороноздатності й безпеки громадян держави. Однією з таких розробок є склопакети з вогнетривкими основами, використання яких останнім часом широко розповсюджується у різних сферах. Звернули увагу на нього й науковці з Національного університету «Львівська політехніка», які запропонували використовувати спеціальну гідрогелеву композицію у вогнетривких склопакетах та презентували технологію її виготовлення в рамках реалізації проєкту «Розробка гідрогелевої композиції для вогнетривких склопакетів та технології її виготовлення», який отримав грантову підтримку Національного фонду досліджень України.

Склопакети з протипожежними властивостями використовують у тих будівлях, до яких поставлено вимогу щодо дотримання певного рівня вогнестійкості відповідно до будівельних норм і стандартів. Водночас використання такого скла дає змогу забезпечити природну освітленість і оглядовість в установах, де постійно перебуває велика кількість людей. Йдеться про заклади охорони здоров’я, освіти, громадського харчування, готельно-відпочинкові комплекси, торговельно-розважальні центри, офісні будівлі, промислові будівлі, склади, аеропорти.

Вітчизняна наука також орієнтована на підвищення рівня ефективності процесів відновлення та відбудови в Україні у воєнний та повоєнний періоди, тому використання склопакетів з вогнетривкими основами залишається актуальним і в будівництві житлових споруд. Поступово це стало й потребою для роботи низки будівельних компаній, які забезпечують житлом українців у різних регіонах, – як багатоповерхівками, так і приватними помешканнями. Адже збільшився попит на його використання не лише відповідно до державних будівельних норм, а й для додаткового підвищення рівня безпеки в будівлях, де проживають пересічні мешканці. Такі запити дали змогу розробникам приділити додаткову увагу налагодженню випробувань нелінійних склопакетів та запропонувати різноманітну кольорову палітру скла з протипожежними властивостями для запитів замовників і пошуку шляхів реалізації різних дизайнерських рішень.

Технологія, яку пропонує науковий колектив професора кафедри органічної хімії Інституту хімії та хімічних технологій Львівської політехніки Сергія Варваренка, є доступною для впровадження більшістю компаній, які виготовляють склопакети спеціального призначення, і може стати сприятливою можливістю розширення їхнього асортименту в короткі терміни та за незначних фінансових затрат. Технологія базується на виготовленні рідкої заливної композиції, якою наповнюють міжскляний простір склопакету. Внаслідок герметизації та термообробки склопакета у багатошаровому склі утворюється прозорий гібридний полімерно-мінеральний гідрогель. У разі виникнення надзвичайної ситуації, наприклад пожежі, під дією високої температури він перетворюється у піну та розширюється. Уже за підвищення температури до 150–250⁰С цей шар змінює свої властивості й перетворюється у пористий та непрозорий захисний матеріал, що дає змогу конструкції зі скла зберігати цілісність без отворів чи наскрізних тріщин, а також теплоізоляційну здатність.

«Здебільшого таке скло виробники замовляють за кордоном, тому поява вітчизняного виробника вогнетривкого скла є затребуваною та актуальною як для виробників, так і споживачів продукту. Налагодження виробництва в Україні дасть змогу виготовляти таке скло в потрібній кількості, необхідних розмірів і в доволі стислі часові терміни. Також варто врахувати мінімальні затрати на логістику, оскільки усі компоненти для виготовлення композиції, що лежить в основі гідрогелевого шару, є в Україні. Це зі свого боку суттєво знижує собівартість продукту й робить його більш доступним у використанні. Випробовування науково-дослідних партій вогнетривкого скла продемонстрували його переваги та вигідну ціну порівняно з доступними аналогами», – зазначив Сергій Варваренко, координатор проєкту «Розробка гідрогелевої композиції для вогнетривких склопакетів та технології її виготовлення», який реалізовується за фінансової підтримки Національного фонду досліджень України.

Розробка львівських політехніків Розробка львівських політехніків Розробка львівських політехніків Розробка львівських політехніків Розробка львівських політехніків Розробка львівських політехніків Розробка львівських політехніків Розробка львівських політехніків