Випускники Політехніки у складі студентської збірної здобули срібло на чемпіонаті світу з футзалу

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з чемпіонату

Наприкінці липня студентська збірна України з футзалу посіла друге місце на чемпіонаті світу. Цікаво, що у складі команди двоє випускників Політехніки: Ігор Марциняк і Назар Войтович. Хлопці вже не один рік у професійному спорті, тому щоденні тренування поєднували з навчанням. Вони розповіли нам про підготовку до чемпіонату, найближчі спортивні цілі й порадили, як досягти успіху.

Випускник Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Ігор Марциняк спортом почав займатися ще в дитинстві. Спершу просто грав у футбол разом із друзями, згодом, у 10 років, став виступати за шкільну команду, а вже у 20-річному віці вирішив перейти з футболу у футзал. Розповідає, що загалом заняття спортом дуже подобаються і дають особливе задоволення, а футзал захоплює тим, що потребує постійної концентрації та спритності у грі.

«Футзал мені подобається тим, що тут треба дуже швидко визначатися зі своїм рішенням на обмеженому просторі, весь час бути сконцентрованим. Ти не можеш ні на секунду вимикатися з гри, бо суперник це відразу помітить і покарає тебе. Мабуть, саме цим мене найбільше захоплює футзал. Останні роки я справді плідно працював, тренер збірної це бачив, тому й запросив виступати за їхню команду. Щодо навчання, то скажу, що проблем як таких не мав. За це я насамперед вдячний викладачам, які завжди ставилися до мене з розумінням і йшли на компроміс», – розповідає Ігор Марциняк.

Підготовка до чемпіонату була інтенсивна, близько місяця тривав збір. Спершу гравці вирушили на Закарпаття, де відбувалися навчально-тренувальні збори, а звідти до Португалії – на чемпіонат.

«У Закарпатській області нам створили чудові умови, щоб ми могли добре підготуватися до чемпіонату світу. Далі ми вирушили до Португалії, де за десять днів зіграли шість ігор. Матчі чемпіонату проходили у двох містах – Брага та Гімарайнш. Звісно, ми їхали туди по перемогу, цього дуже хотілось, але нам трішки не пощастило. Проте ми посіли призове місце, а це мотивує працювати ще завзятіше, щоб усе-таки одного дня повернутися додому із золотом».

Ігор каже, що для себе вже давно вирішив пов’язати життя саме з футзалом, а політехнікам, які хочуть спробувати свої сили у спорті, радить передовсім наполегливо працювати.

«У майбутньому я хочу вдосконалюватися, прогресувати й досягти великих висот у футзалі. Але зазначу, що у спорті, як і в будь-якій іншій справі, треба щодня багато й важко працювати, постійно вчитися чогось нового, щоб не стояти на місці. Тільки так можна чогось домогтися. Тому наполегливо прямуйте до своєї мети, а успіх обов’язково прийде», – наголошує Ігор.

Випускник Інституту економіки і менеджменту та гравець збірної Назар Войтович також прийшов у спорт ще в дитинстві. Розповідає, що заняття спортом допомагають підтримувати добру форму і здорове тіло, а ще дарують безліч знайомств із цікавими людьми.

«Футзал мені подобається високою динамікою гри і швидкістю рішень. До того ж цей вид спорту видовищніший за кількістю моментів, ніж футбол. У професійному футзалі я зі 17 років, тому встиг побувати на багатьох змаганнях: брав участь у чемпіонаті України, Кубку та Суперкубку України, грав у Лізі чемпіонів, відборі на чемпіонат Європи у складі національної збірної. Крім того, виступав на багатьох першостях за команду Львівської політехніки. З навчанням проблем у мене не виникало, навпаки, викладачі розуміли, що спорт – це важливо, тому йшли назустріч і всіляко підтримували», – каже Назар Войтович.

Хлопець зазначає, що команда наполегливо готувалася до гри, адже прагнула посісти найвище місце. А головним секретом успіху також називає наполегливість і працю над собою.

«Звісно, ми прагнули посісти найвище місце, адже в нас був дуже вдалий підбір гравців, по суті, професіоналів своєї справи. Але вважаю, що друге місце – це теж добрий результат, особливо якщо зважити, що в нашій країні війна і тренувалися мало. У майбутньому хочу й далі вдосконалюватися і прогресувати в цьому напрямі спорту, адже попереду ще багато вершин, які мрію підкорити. Та водночас я впевнений, що спеціальність, яку здобув у Політехніці, ще пригодиться мені в житті. А щодо поради студентам, то вона проста: пам’ятайте, що праця – це запорука успіху, а також завжди прислухайтеся до слів тренерів, аналізуйте свої дії й робіть правильні висновки».

Ми вітаємо українську команду з чудовим результатом і бажаємо нових перемог! Віримо, що наші студенти й випускники здобудуть ще багато престижних медалей, а синьо-жовтий прапор не раз майорітиме на великих спортивних аренах.

Фото з чемпіонату Фото з чемпіонату Фото з чемпіонату Фото з чемпіонату Фото з чемпіонату Фото з чемпіонату Фото з чемпіонату Фото з чемпіонату Фото з чемпіонату Фото з чемпіонату