Викладачка Інституту архітектури та дизайну дає друге дихання проєкту «Арт-терапія»

За матеріалами порталу Zaxid.net
Іванна Бучковська і небайдужі львів’яни

Мабуть, не має родини з дітьми, яким б не доводилося звертатися по допомогу до лікарів. Одним потрібна була лише консультація спеціаліста, іншим – лікування у медзакладі. Є, на жаль, діти, які перебувають у лікарняних палатах не то що тижнями, а місяцями. Болючі уколи, неприємні процедури, одна й та ж обстановка тощо пригнічують маленьких пацієнтів. А це не полегшує їхній стан, не пришвидшує одужання.

Львівська художниця, викладачка кафедри дизайну та основ архітектури Національного університету «Львівська політехніка» Іванна Бучковська разом із небайдужими львів’янами вирішила внести трішки радості, світлих барв, казки в життя дітей, які перебувають у лікарні. Вони намалювали 60 картин на дитячу тематику, які цього тижня прикрасять стіни відділень Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, який у народі називають «Чорнобильською лікарнею».

Як розповіла Zaxid.net художниця Іванна Бучковська, проєкт «Арт-терапія» народився ще у 2016 році.

– На той час керівником дитячої лікарні ОХМАТДИТ була Мар’яна Возниця. Вона хотіла якось трохи прикрасити білі стіни лікарні. Я відгукнулася на її пропозицію і створила проєкт «Арт-терапія». Ми зі студентами Львівської політехніки, де я викладаю живопис, малювали картини на дитячу тематику. Це великі роботи, 60×60 або 60×80. Вони виконані на полотні акриловими фарбами. ОХМАТДИТу ми передали близько 700 картин, – каже Іванна Бучковська.

Так склалося, що донька художниці з сином потрапила в дитячу лікарню ОХМАТДИТ. Вона затефонувала з приймального відділення і розповіла, що діти милуються картинами. Вони не сидять у тривожному очікуванні лікаря, а розглядають картини з казковими персонажами, коментують їх, фантазують. Це надихнуло художницю дати проєкту «Арт-терапія» друге дихання.

– Я повідомила про це у соціальних мережах, і зголосилося 25 людей, які мали бажання навчитися малювати. Полотно, фарби, пензлики – все купували за свої кошти. І все вийшло дуже вдало. Люди, які останній раз тримали пензлик в руках ще у школі, створили для дітей дуже гарні роботи. Знаючи, що їхні картини згодом прикрасять стіни дитячої лікарні, вони вкладали в них всю душу. Цього тижня 60 картин передамо в лікарню, – розповідає Іванна Бучковська.

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі вже є приблизно 160 картин, які під керівництвом художниці намалювали студенти Львівської політехніки. Тепер передадуть ще 60 картин, які для дітей намалювали львів’яни.

– У Центрі дуже очікують на ці картини. Вже і лікарі, і старші медсестри відділень запитували, коли вони прибудуть. У цих картина є дуже цінне – частина душі людини, яка цю картину малювала, – каже заступниця директора Центру Олена Козлова.