Викладачі кафедри МІ розвивають свій експертний потенціал на українсько-польських аналітичних форумах

Кафедра міжнародної інформації Львівської політехніки
Фото із форуму

16 листопада 2022 року у Львові відбувся VII Українсько-Польський стратегічний форум «Альянс України, Польщі та Великої Британії: мрія чи геополітична реальність?». Організаторами заходу є знані українські та польські аналітичні структури: Центр глобалістики «Стратегія ХХІ» (м. Київ), Центр досліджень Польща-Україна (Республіка Польща) / Fundacja Centrum Badań Polska-Ukraina, Аналітичний центр регіонального співробітництва (м. Львів).

До участі в форумі долучитися, зокрема, викладачі Національного університету «Львівська політехніка». Завідувач кафедри міжнародної інформації Інституту прикладної математики та фундаментальних наук професор Василь Гулай презентував доповідь на тему «Деконструкція домінуючого політичного медіа образу Польщі в українському сегменті Інтернет-простору: до/після 24 лютого 2022 року», де виклав результати дослідження викладачів і студентів кафедри МІ та експертів громадської організації «Центр інформаційно-комунікативного менеджменту».

Зокрема, було розглянуто попередній етап українсько-польських політичних відносин (2014 рік – до 24 лютого 2022 року) через аналіз передумов, характерних рис та наслідків формування в українському сегменті Інтернет-простору, більшістю залучених журналістів та політичних експертів, контроверсійного медіаобразу представників правлячого політичного класу Польщі.

На переконання професора Гулая, після критичної оцінки попередніх восьми років, переважно негативного представлення «політичної Польщі» в Україні, зокрема під впливом вітчизняної політичної кон’юнктури колаборантів із режимом в. путіна та «агентів впливу» москви в європейських столицях та інституціях ЄС, доцільно переходити від епізодичної взаємодії до формування дієвих форматів співпраці прагматично налаштованих на розбудову стратегічних відносин двох країн українських й польських фахівців-міжнародників та безпекознавців на особистісному та інституційному рівнях, насамперед для ефективнішої протидії інформаційним кампаніям рф усередині кожної з держав та проти них у державах-сусідах та глобальному інформаційному просторі загалом.

Доцент кафедри міжнародної інформації, кандидат історичних наук Любомир Хахула виголосив доповідь на тему «Історична політика як фундамент українсько-польських добросусідських відносин», де ґрунтовно розглянув невід’ємну складову історичної політики в сучасних суспільно-політичних процесах та в українсько-польських відносинах останніх десятиліть. Окремо було накреслено перспективи спільної інтерпретації травматичних сторінок минулого, а також представлено головні історичні корені для гармонізації сучасних українсько-польських відносин.

Заставка форуму Фото із форуму Фото із форуму