Викладачі ІГСН пройшли наукове стажування в Державній академії прикладних наук у Хелмі (Республіка Польща)

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото зі стажування в Польщі

З 4 до 8 грудня 2023 року викладачі кафедри політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки – д.п.н., професор, завідувачка кафедри Галина Луцишин, к.н. з держ. управління, доцент Леся Корнат, к.п.н., доцент Уляна Ільницька, к.і.н., доцент Олена Лукачук – проходили наукове стажування на кафедрі міжнародних відносин Державної академії прикладних наук в місті Хелмі (Республіка Польща).

Представники кафедри взяли участь в українсько-польському симпозіумі на тему «Демократичні та авторитарні держави. Новий-старий поділ світу. Друга холодна війна?». Окрему панель щодо авторитарних та демократичних режимів у сучасних країнах представляла к.п.н., доцент Леся Корнат поряд із завідувачем кафедри міжнародних відносин Державної академії прикладних наук в Хелмі Івоною Ласек-Суровєц, професором кафедри Анджеєм Гілем та директором Інституту неофілології Юрієм Гайдуком.

У межах симпозіуму д.п.н., професор Галина Луцишин розповіла присутнім про особливості переділу політичної карти світу в умовах повномасштабної російсько-української війни, протистояння демократичних та авторитарних режимів, а к.і.н., доцент Олена Лукачук – про «русскій мір» та його прояви в Україні й світі. Симпозіум завершився дискусією щодо загроз та ризиків нової холодної війни та участі в ній Польщі й України. Матеріали симпозіуму буде використано під час підготовки спільних наукових публікацій та виступів.

Опісля учасники делегації з Національного університету «Львівська політехніка» прочитали для студентів гостьові лекції.

У рамках проходження наукового стажування відбулася зустріч із Почесним консулом України в місті Хелмі паном Станіславом Адамяком. Він ознайомив делегацію зі Львова з діяльністю Почесного Консульства, становищем українців у Хелмі, волонтерською та гуманітарною допомогою, яку надають українцям у Республіці Польща, проблемами й здобутками дипломатичної установи. Також пан Почесний Консул погодився зустрітися зі студентами освітньої програми «Міжнародні відносини» Національного університету «Львівська політехніка» та поділитися досвідом консульської роботи в Республіці Польща.

Також викладачі кафедри ПМВ виступили на науково-методичному семінарі кафедри міжнародних відносин Державної академії прикладних наук у Хелмі. Викладачі з України та Польщі поділилися досвідом викладання у рамках підготовки фахівців з міжнародних відносин, обговорили навчальні програми, стажування, можливості працевлаштування студентів. Також під час заходу було погоджено тематику підготовки наукових публікацій у межах проходження стажування й окреслено рамки подальшої співпраці: участь у програмах транскордонної співпраці, підготовка проєктних заявок на європейські грантові програми, реалізація спільних наукових та освітніх проєктів, підготовка спільних наукових публікацій (статті, монографії), організація тематичних наукових форумів за участю студентів, молодих науковців та досвідчених дослідників, проведення консультацій тощо.

Висловлюємо слова подяки колективу кафедри міжнародних відносин, директору Інституту неофілології Державної академії прикладних наук в м. Хелмі Юрію Гайдуку за теплий прийом делегації з Львівської політехніки та маємо надію на поглиблення співпраці між обома закладами вищої освіти!

Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі