Викладач Університету – один із розробників стратегії сфери штучного інтелекту у Львові

За матеріалами порталу депутатів Львівської міської ради
Зеновій Верес

Комісія підприємництва, інвестицій, цифрової трансформації та спадщини ухвалили рішення про розробку стратегії сфери штучного інтелекту у Львові – на основі концепції, яка була розроблена в 2020 році ініціативною групою. Документ планують передати на доопрацювання Інституту міста, щоби напрацювати конкретні кроки реалізації. Зокрема, провести серію круглих столів, організувати публічну дискусію тощо.

Автори концепції планують розпочати діалог з ІТ-компаніями, щоби забезпечити доступність штучного інтелекту для місцевого бізнесу та створити платформу для діалогу ІТ-компаній з підприємцями. Бізнес потрібно інформувати про те, як штучний інтелект може підвищити ефективність роботи, для цього залучати експертів і міжнародний досвід.

В освітній сфері для впровадження Концепції планують організувати курси підвищення кваліфікації для педагогів, передусім вчителів інформатики в школах, та зміни навчальних програм, курси цифрової грамотності для школярів. Для вищої освіти планують забезпечити стажування для викладачів ІТ-напрямів в ІТ-компаніях, створити комунікаційний майданчик між практиками і викладачами, розробити курси зі штучного інтелекту для спеціальностей з-поза ІТ-напрямку та створити PhD програму зі штучного інтелекту.

На рівні міської інфраструктури штучний інтелект можна застосовувати для аналізу транспортних потоків, завантаженості доріг та парковок, в електронному самоврядуванні, для підвищення безпеки в місті тощо.

Концепцію розвитку сфери штучного інтелекту у Львові планують винести на розгляд Львівської міської ради у вересні 2021 року.

Серед розробників стратегії сфери штучного інтелекту у Львові – Зеновій Верес, директор Освітнього напряму Львівського ІТ Кластеру, асистент кафедри комп’ютеризованих систем автоматики Національного університету «Львівська політехніка», старший архітектор розробки програмного забезпечення в компанії «SoftServe».

Докладніше про стратегію – на Інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради.