«Видатні політехніки»: проєкт, що відкриває наш Університет через людей, які її творили і творять

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Львівській політехніці завжди щастило на людей, які мали розуміння візії університету, ― в цьому переконана проректорка з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Лілія Жук. І саме про особистостей, які творили і творять наш університет, розповідає новий відеопроєкт «Видатні політехніки». Його реалізовують Центр промоції та Центр комунікацій Львівської політехніки.

― У новому проєкті «Видатні політехніки» ми розповідаємо про особистостей, які своїм життям прославили наш університет. Адже історія нашого університету ― це передовсім історія винаходів, відкриттів, патріотичних вчинків та ідейних переконань. Цей проєкт спрямований перш за все на творення спільноти Львівської політехніки, а також на інформування широкого загалу про цих видатних людей, які формували історію і впродовж століть прославляли Львівську політехніку. Крім того, що університет налаштований на інноваційні зміни, розуміємо важливість і роль традицій та історії університету, ― зазначила Лілія Володимирівна.

Історію Львівської політехніки досліджують також науковці кафедри історії музеєзнавства та культурної спадщини Інституту гуманітарних та соціальних наук і Науково-технічна бібліотека. Так, нещодавно вийшла друком перша частина біографічного довідника «(Не)Відомі випускники Львівської політехніки».

― Львівській політехніці виповнилося понад 200 років. За ці роки наш університет зріс від трикласної школи до закладу вищої освіти з 18 інститутів і 10 коледжів, від 13 дисциплін до понад 6 тисяч навчальних дисциплін, від кількох десятків студентів ― до 35 тисяч здобувачів вищої освіти, від однієї невеличкої будівлі ― до 40 навчальних корпусів і 16 гуртожитків. І навіть говорячи мовою цифр, пам’ятаємо, що Львівська політехніка ― це передовсім люди, ― наголосила Лілія Жук.

Окремий масштабний проєкт, який у Львівській політехніці реалізовує заслужена журналістка України Тетяна Вергелес, ― науково-популярні книги про ректорів нашого університету в різні періоди та його видатних особистостей. На початку літа відбулася презентація книги «Поважаймо себе. Микола Максимович: ректор двох львівських університетів у спогадах сучасників». Раніше побачили світ життєписи Михайла Гаврилюка, Юрія Рудавського, Григорія Денисенка.

Відкрити для себе наш університет усі охочі зможуть і завдяки ще одному новому проєктові ― «Політехніка екскурсійна». Для шанувальників цікавих історій, унікальних пам’яток архітектури та захопливих життєписів це нагода зануритися у двохсотлітню епоху і довідатися ексклюзивні факти про Львівську політехніку й політехніків різних часів.