Вікторія Галан, першокурсниця кафедри міжнародної інформації: готова приймати виклики та рухатися далі

Кафедра міжнародної інформації Львівської політехніки
Вікторія Галан

Розповідає Вікторія Галан, студентка першого курсу кафедри міжнародної інформації Інституту прикладної математики та фундаментальних наук Львівської політехніки:

– 24 лютого 2022 року змінило життя кожного українця на «до» і «після»: ранок, гучні вибухи, новини, війна, смерть, окупація і мільйони травмованих – це трагедія, руїна і рана. Кінець? Початок? «Тікати» – слово, яке межує і дорівнює поняттю «безпека». Тоді я ще до кінця не усвідомлювала, наскільки далека у своїх думках від тих реалій, у яких опинюся.

Життя, безумовно, є непередбачуваним і повне найрізноманітніших випробувань. У мене була нагода переконатися в цьому особисто, коли в моєму рідному місті було воєнне протистояння. Це був час, коли надія та стабільність змінилися на тривогу, неспокій і втрати. Під час цих складних обставин моя сім’я змушена була прийняти рішення, яке змінило моє життя, – переїхати до Словаччини.

Словаччина – місце, де поєднується природа і поліс електронного та розвиненого життя; це країна, де сучасність і традиція сплітаються, створюючи неперевершений колорит. Гірські ландшафти, середньовічні міста і культурні фестивалі роблять цю країну особливою. Люди тут прості, але й зі своєю перчинкою, які натхнені на пригоди, живуть за принципом «тут і зараз».

Перший рік у новій країні був неймовірно тяжким. Я зіткнулася з культурними та мовними бар՚єрами, а також відчула тугу за рідними й близькими. Проте цей період також став для мене часом великих відкриттів та особистого зростання. Уперше в житті я відчула себе в середовищі, де сприйняття іноземців було дуже відкритим і толерантним. Це надихнуло мене зробити спробу адаптуватися й вивчити нову культуру та мову.

Проживши рік в Словаччині, я отримала цінний досвід комунікації та міжнародного спілкування. Зустріч з людьми різних національностей та культур допомогла мені розширити свій світогляд і відчути себе громадянкою світу. Я зрозуміла, що бажаю використовувати цей досвід у своєму майбутньому.

Це було рішенням, що завершилося вступом на освітню програму «Міжнародна інформація» у Львівській політехніці. Я обрала цей шлях, оскільки він відображає мої інтереси і амбіції. Міжнародні відносини – це сфера, де люди з різних країн спільно розв՚язують глобальні проблеми і сприяють миру та розумінню міжнародного співробітництва.

Ще будучи абітурієнткою, вже на першій розмові із завідувачем кафедри міжнародної інформації професором Василем Гулаєм почула пропозицію зосередитись на аналізі внутрішньої та зовнішньої політики Словацької Республіки. Зокрема, він запропонував як наукового керівника моїх робіт доцентку кафедри МІ Віру Максимець, яка має вагомі напрацювання із зовнішньої політики та національної безпеки Словаччини останніх десятиліть.

Далі ми разом прогнозували, з тривогою чекали на результати позачергових парламентських виборів у Словаччині, які відбулися минулої суботи, 30 вересня. На жаль, вони не надто втішні для України, але це вибір словаків, який не тільки треба поважати, але й аналізувати причини, перебіг та наслідки очевидних змін зовнішньої політики нашої західної сусідки.

Але досягнути цього не можливо без фахової аналітики, якої навчають саме на кафедрі міжнародної інформації Інституту прикладної математики та фундаментальних наук нашого університету. Цей прикладний аспект відрізняє нашу сучасну практичну освітню програму «Міжнародна інформація» від інших традиційних теоретичних програм у галузі міжнародних відносин.

Моя історія є прикладом того, як життєві обставини можуть вплинути на наші вибори і спрямувати нас у новому напрямі. Війна та переїзд до іншої країни позбавили мене багатьох речей, але відкрили двері до нових можливостей і перспектив. Моя мета – допомагати вирішувати міжнародні питання та сприяти встановленню миру та співробітництва.

Звісно, шлях до досягнення моєї мети не буде легким, але я впевнена, що досвід, здобутий під час власних життєвих випробувань, допоможе мені подолати будь-які перешкоди. Моє життя стало ілюстрацією того, як зміна обставин може вплинути на наше бачення світу і визначити наше покликання. Я готова прийняти цей виклик і робити все можливе для досягнення своєї мети у галузі аналізу та прогнозування міжнародних відносин разом із кафедрою міжнародної інформації Національного університету «Львівська політехніка».

Вікторія Галан Вікторія Галан Вікторія Галан