Відбувся інтерактивний захід щодо обміну досвідом з викладачами Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

15 травня 2024 року в рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне в онлайн-форматі відбувся інтерактивний захід «Поширення кращих практик викладання європейських студій та створення міждисциплінарних програм у закладах вищої освіти України: обмін досвідом». Івент, організований командою Навчально-наукового центру «Європейські студії для технічних університетів» Національного університету «Львівська політехніка» спільно з викладачами Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, відбувся під гаслом харківських колег «Сміливість навчати», які в надскладних умовах демонструють високий професіоналізм у розвитку міжнародної співпраці, проведенні наукових розробок та освітній діяльності.

Керівниця кафедри Жана Моне Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого «Поглиблене вивчення права та цінностей ЄС: український контекст», завідувачка кафедри права Європейського Союзу, д.ю.н., професор Тетяна Комарова зазначила, що «європейська інтеграція – це не тільки про економіку, але й європейські цінності». Це надважливо для прифронтового Харкова, адже «за 30 км до кордону, на якому закінчується цивілізація, то важливо говорити про європейські цінності».

Доповідачка сконцентрувалася на презентації досвіду діяльності кафедри Жана Моне «Поглиблене вивчення права та цінностей ЄС: український контекст» на базі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого», поділилася кращими практиками залучення до проєктів провідних лекторів-європеїстів, які свого часу безпосередньо напрацьовували плани європейської інтеграції для країн-кандидатів на членство в ЄС. Так, харківські студенти мали нагоду в рамках проєкту поспілкуватися з професором Гентського університету Г. Муносом, професором Варшавського університету А. Боднаром, професором Лодзінського університету Л. Гжейжаком, професоркою Університету Миколи Роменіса Л. Якулевичене та іншими, що стало можливим завдяки багатолітнім професійним зв’язкам.

Неабиякий інтерес викликала інформація про заснування Клубу з права ЄС, проведення тренінгових шкіл, фокус-групами котрих є не лише студенти, а й учителі, судді, юристи, журналісти тощо. Наприкінці виступу професорки Комарової відбулася жвава дискусія, адже львівські колеги цікавилася шляхами залученості молоді до вивчення європейських студій, як в університеті формуються знання з торгівельного права Європейського Союзу, які навчальні курси, пов’язані з ЄС, викладає кафедра. З’ясувалося, що це майже 25 освітніх компонентів, які слугують міцним ядром розвитку знань про ЄС та європейську інтеграцію України в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого.

Натомість к.ю.н., доцент Тетяна Анакіна (доцентка кафедри права Європейського Союзу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, член команди кафедри Жана Моне «Поглиблене вивчення права та цінностей ЄС: український контекст», запрошена лекторка Мадридського університету Комплютенсе) логічно продовжила виступ своєї колеги, зосередившись на досвіді викладання дисциплін із права Європейського Союзу у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого та історичній генезі формування спеціалізованої кафедри з права ЄС в університеті. Доповідачка детально зупинилася на структурі навчальних курсів (обов’язкових та вибіркових), як-от «Право ЄС», «Право ЄС у сфері юстиції та внутрішніх справ» та інші. Подібно як у Львівській політехніці, популярністю серед студентів користуються теми, присвячені співробітництву ЄС та України у сфері енергетики, транспорту, охорони довкілля, безпеки та оборони. Доцентка Т. Анакіна поділилася досвідом імплементації кращих європейських освітніх практик у навчальний процес, наприклад, організування мут-кортів, а також більш активне застосування інтерактивних методів навчання.

Не менш цікавим і насиченим досвідом у впровадженні європейських студій поділилися учасники проєкту EUSTS Національного університету «Львівська політехніка». Так, професорка Ярина Турчин (керівниця проєкту, директорка Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки) зосередилася на особливостях та основних етапах розвитку європейських студій в Національному університеті «Львівська політехніка», результатах соціологічного опитування, перспективах запровадження міждисциплінарних освітніх програм із вивчення ЄС та європейської інтеграції України, де головну увагу приділила освітній програмі «Енергетична безпека», яка, на погляд учасників команди EUSTS, є надзвичайно актуальною та інноваційною в контексті європейських енергетичних трендів.

Доцентка Наталія Вовк (учасниця проєкту EUSTS, доцентка кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності Національного університету «Львівська політехніка») поділилася кращими практиками викладання європейських студій для студентів технічних спеціальностей, вироблених упродовж двох років імплементації проєкту EUSTS у нашому університеті, які варті поширення в інших ЗВО України. Доцентка Олена Лукачук (менторка Innovation Hub, учасниця проєкту EUSTS, доцентка кафедри політології та міжнародних відносин Львівської політехніки) репрезентувала досвід проєктної діяльності студентської молоді Університету, зокрема й завдяки програмам від Європейського Союзу, а також конкретні результати такої роботи.

Практичну частину заходу із застосуванням інтерактивних методів навчання для формування знань про ЄС як відповідального глобального актора сучасної системи міжнародних відносин для студентів Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (м. Харків) провели тренери з методик викладання, учасники проєкту EUSTS – доцентка Ольга Івасечко (кафедра політології та міжнародних відносин) і доцент Олег Цебенко (кафедра ПМВ). Під час практичної частини учасники застосували вправу «Прогулянка галереєю «Тур по ЄС», де студентська молодь ознайомилась із ключовими інституціями ЄС, керівними посадовцями Євросоюзу та різноманітними фактами про Європейський Союз. Також провели Кахут з історії європейської інтеграції, де студенти позмагались між собою у знаннях про різноманітні факти й особливості, що стосуються європейських держав та ЄС.

На початку заходу професорка Тетяна Комарова відзначила проблему браку кадрів в Україні з європейської інтеграції, а це – близько 2000 фахівців щорічно. На завершення зустрічі професорка Ярина Турчин наголосила, що тільки спільними зусиллями, впровадженням міждисциплінарних програм є можливим підготувати таких спеціалістів – євроінтеграторів з права, економіки, енергетики, транспорту, довкілля тощо, забезпечивши різносторонні потреби України в наближенні до ЄС.

Загалом до заходу долучилося понад 50 осіб – студентів (28 осіб), викладачів, аспірантів Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та Національного університету «Львівська політехніка» (27 осіб). Команда проєкту EUSTS висловлює вдячність усім учасникам івенту – незламним харківчанам за цікаві дискусії, професійні доповіді, обмін кращими практиками та вироблення нових ідей для розвитку міждисциплінарних освітніх програм з європейських студій у ЗВО України.

Також до підготовки заходу долучилися доцент Олександр Марковець (кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності), доцентка Лідія Каша (кафедра електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем), доцентка Ірина Сухорольська (кафедра політології та міжнародних відносин).

З докладнішою інформацією про EUSTS можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу