Відбувся інтерактивний захід щодо обміну досвідом з викладачами Інституту енергетики та систем керування

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото із заходу

18 жовтня 2023 року в рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей у Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне відбувся інтерактивний захід «Поширення кращих практик викладання європейських студій та створення міждисциплінарних програм у закладах вищої освіти України: обмін досвідом з викладачами Інституту енергетики та систем керування». Івент було організовано командою Навчально-наукового центру «Європейські студії для технічних університетів» Львівської політехніки.

У своєму виступі професорка Ярина Турчин (керівниця проєкту EUSTS) поділилася інформацією щодо особливостей впровадження європейських студій в Національному університеті «Львівська політехніка» та перспективами розвитку міждисциплінарних освітніх програм. Аналізуючи особливості євроінтеграційного процесу в Україні, закцентувала увагу на доцільності більш ґрунтовного вивчення енергетичної політики ЄС та імплементації європейських стандартів в енергетичний сектор України, посилення енергетичної стійкості нашої держави, зокрема через розвиток відновлювальної енергетики з дотриманням стандартів у сфері охорони довкілля та запобігання змінам клімату. Доповідачка підкреслила міждисциплінарність та актуальність освітньої програми «Енергетична безпека», яку успішно реалізують в Інституті енергетики та систем керування, а також розкрила особливості ОП «Екологічна та енергетична безпека в міжнародних відносинах», яку впроваджує Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. На основі результатів опитування, проведеного НЦЦ «Європейські студії для технічних університетів», Ярина Турчин відзначила перспективність запровадження міждисциплінарної програми з енергетичної політики та кліматичної стійкості ЄС.

Доцентка Наталія Вовк (учасниця проєкту EUSTS) проаналізувала основні виклики під час імплементації європейських студій в Національному університеті «Львівська політехніка» та практичні кейси їхнього розв’язання, головно шляхи активізації студентської молоді до вивчення та розуміння політик ЄС у сфері цифровізації, енергетики, екологічної та кліматичної стійкості.

Заступниця завідувача кафедри теплоенергетики, теплових та атомних електричних станцій, гарант освітньої програми першого (бакалаврського) рівня вищої освіти «Атомна енергетика», к.т.н, доцентка Тетяна Римар детально зупинилася на потребі вивчення європейських стандартів і законодавства в атомній енергетичній галузі, розкрила сучасні реалії в атомній енергетиці Європейського Союзу та України, а також гостру потребу у фахівцях з атомної енергетики з відповідними компетентностями, затребуваними на ринку праці. Особливий інтерес викликали програми підготовки спеціалістів з атомної енергетики в університетах Швеції, як-от:

  • програма з атомної енергетики і середовища (KTH Royal Institute of Technology);
  • програма з енергетичної техніки (Uppsala University);
  • програма з ядерної науки та технологій (Uppsala University);
  • програма з енергетичного та екологічного менеджменту (Linköping University);
  • програма зі сталого розвитку (Lund University);

а також освітньо-професійна програма «Атомна енергетика» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 143 «Атомна енергетика» в Національному університеті «Львівська політехніка».

Натомість голова науково-методичної комісії спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», к.т.н., доцентка Іванна Васильчишин обрала темою своєї доповіді «Інтеграцію європейських студій у навчальні плани спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», яку розпочала з аналізу прогресу реформ у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики в Україні в контексті імплементації європейських стандартів. Також доповідачка деталізувала прогресивний досвід зарубіжних університетів у підготовці фахівців з електротехніки (Electrical Engineering), зокрема, на прикладі Варшавського технічного університету, з яким ІЕСК розвиває ефективну освітньо-наукову кооперацію.

Модерувала захід доцентка Лідія Каша (кафедра електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем), учасниця команди EUSTS.

Практичну частину заходу із застосуванням інтерактивних методів навчання для студентів Інституту енергетики та систем керування (спеціальності «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», «Атомна енергетика») провели тренери з методик викладання, учасники проєкту EUSTS – доценти кафедра політології та міжнародних відносин Ольга Івасечко та Олег Цебенко. Заняття розпочалося із застосуванням методики brain storm та вікторини «Що ти знаєш про ЄС?», де студенти продемонстрували свої знання про Європейський Союз. Під час виконання другої вправи – «Прогулянка галерею ЄС» – студенти ознайомилися з основними політиками та інституціями ЄС, дізнавшись більше цікавих фактів про їхню діяльність. На завершення заняття 11 команд студентів змагались у розумовій вікторині «Смарт-квіз», де відповідали на актуальні питання про ЄС, його політики у сферах енергетики та екології.

Загалом до заходу долучилося 113 осіб – студентів, викладачів Інституту гуманітарних та соціальних наук та Інституту енергетики та систем керування. Команда проєкту EUSTS висловлює вдячність усім учасникам івенту за цікаві дискусії, професійні доповіді, обмін кращими практиками та вироблення нових ідей для розвитку європейських студій в Національному університеті «Львівська політехніка»!

Також до проведення заходу долучилися доцент Олександр Марковець (кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності), доцентки Ірина Сухорольська та Олена Лукачук (кафедра політології та міжнародних відносин).

З докладнішою інформацією про EUSTS можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу