У дискусіях та обговореннях: відбулося квітневе засідання Вченої ради Львівської політехніки

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Вчена рада

Квітневе засідання Вченої ради почалося традиційно – з нагородження найкращих. Вчена рада обрала завідувачів кафедр, а ректор Ю. Бобало у режимі онлайн підписав меморандум із університетом Вінніпега.

Серед відзначених – більшість студентів

Останнього місяця студенти здобули чимало нагород за перемогу в конкурсах, олімпіадах, успішну участь у конференціях, які відбувалися у навчальних закладах Умані, Кременчука, Дніпродзержинська, Харкова, Дніпропетровська, Києва, Вінниці, Полтави, Луцька, Львова.

Оксана Лагода з ІГСН отримала диплом першого ступеня на олімпіаді з політології. Студенти ІЕСК Василь Хай і Василь Новарчук здобули третє місце і медаль на Всеукраїнському конкурсі зі спеціальності. Студент цього ж інституту Тарас Боровець (на світлині) – третє місце на Всеукраїнській студентській олімпіаді з електромеханіки, а також зі своїм колегою Богданом Дмитриком – друге місце на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з електротехніки та електромеханіки. Ще один студент ІЕСК Юрій Павлів на цьому конкурсі виборов третє місце.

Цього разу нагороди здобули і студенти-екологи. Соломія Мандрик – друге місце на олімпіаді з екологічної безпеки. Таку ж відзнаку отримали Юлія Вінярська та Ірина Фалач на конкурсах студентських наукових робіт.

Потішили своїми успіхами й економісти. Роман Зварич виборов першість на конкурсі студентських наукових робіт. А магістрантка Олена Подгорна на Всеукраїнському конкурсі дипломних робіт «Управління інноваційною діяльністю» зайняла друге місце. На конкурсі студентських наукових робіт «Актуальні питання співробітництва з ЄС» диплом першого ступеня отримала Катерина Кухтяк, а диплом третього ступеня – Анастасія Горячка. Таку саму відзнаку отримали Христина Андреїв і Любов Залізна у другому етапі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з інтелектуальної власності. Ольга Денисюк перемогла у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт із менеджменту, а Петро Галюк отримав відзнаку. Андрій Савчук переміг на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт із туризму. На олімпіаді з міжнародної економіки перемогла Юлія Сергєєва, на другому місці – Анастасія Мельник. На олімпіаді з маркетингу Вікторія Пилипенко отримала диплом другого ступеня, а Еріка Хамула на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт – третього. Олена Граціан отримала кілька нагород: диплом першого ступеня за участь у міжнародній науково-практичній інтернет-конференції для молодих учених та третього – на Всеукраїнській олімпіаді з фінансового менеджменту. Ірину Марків за участь в інтернет-конференції нагороджено дипломом другого ступеня.

Студентка ІБІД Ірина Венгрин перемогла у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт у галузі будівництва та архітектури, а Богдан Торбич з ІІМТ – на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт із транспорту. На олімпіаді з транспортних технологій перемогу здобула Оксана Ваховська, а грамоти отримали Роман Цір і Каміла Яворська.

Мають свої олімпійські здобутки радіотехніки: Іван Васьків і Юрій Демчина – перші місця особисті та друге командне.

Майбутні програмісти Олександр Добринін і Назарій Росановський вибороли третє командне місце на 12-й Всеукраїнській олімпіаді з програмування.

Міжнародна співпраця

Проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Юрій Рашкевич розповів про «Еразмус+» (програму Європейського Союзу, яка діє в Україні і підтримує проекти, партнерства, заходи, зокрема у сфері освіти), ознайомив із проектами, над якими зараз працює Політехніка. Керівник Центру міжнародної освіти Ігор Олексів у своїй доповіді зосередив увагу на можливостях, які надає Британська рада. Завідувач кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Назарій Подольчак на прикладі конкретних здобутків кафедри розповів про можливість отримання грантів, створення середовища міжнародної співпраці, дав поради, як вдало податися на грант. Обговорення теми зачепило й кооперацію університетів Центральної і Східної Європи. Досвідом міжнародної співпраці ІЕСК поділився завідувач кафедри електричних машин і апаратів Василь Ткачук.

Нові призначення, кафедральні зміни, нагороди

Вчена рада обрала на посади завідувачів кафедр: опору матеріалів та будівельної механіки – Євгена Харченка, транспортних технологій – Євгена Форнальчика, картографії та геопросторового моделювання – Ростислава Сосса, автомобільних доріг та мостів – Сергія Солодкого, фотограмметрії та геоінформатики – Олександра Дорожинського.

Зіновій Стоцько з ІІМТ виступив із клопотанням Вченої ради інституту про створення на базі кафедри деталей машин загальноосвітньої кафедри технічної механіки та динаміки машин. За цієї умови дисципліни з теоретичної механіки, які тепер читають на кафедрі механіки та автоматизації машинобудування, викладатимуть на реорганізованій кафедрі. Попри «гарячу» дискусію з цього питання щодо доцільності таких змін, Вчена рада підтримала клопотання.

Делегати також проголосували за нагородження та відзначення достойних грамотами, обговорили проект нової редакції статуту Львівської політехніки, враховуючи вимоги Закону «Про вищу освіту», затвердили освітні програми підготовки фахівців за новими спеціальностями, проголосували за факультативний додаток підготовки фахівців за професійним спрямуванням, відповідно до якого студенти семи спеціальностей під час навчання зможуть отримати кваліфікацію викладача.

нагородження нагородження нагородження