Відбулася персональна виставка малюнків журналіста Центру комунікацій Політехніки Юрія Мартиновича

Наталія Бельзецька, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з виставки

У Першій львівській медіатеці митець представив близько п’ятдесяти авторських малюнків. У його роботах переплітаються кілька стилів: від імпресіонізму до авангардизму, примітивізму та попарту. Малюнки яскраві, різкі, тому запам’ятовуються своєю оригінальністю і прихованим змістом. «Нотатки в кольорі» – перша виставка молодого художника.

Як зауважив Юрій, малювати він любить з раннього дитинства. Художньої освіти не має, а свій талант успадкував від батька. Вивчав історію в Українському католицькому університеті, однак уже дев’ятий рік працює у сфері журналістики. Сьогодні він є автором близько 400 малюнків, а на виставці представив кілька десятків картин, які намалював за останні роки.

«Дякую всім, хто тут зібрався. Мені дуже цінно бачити стільки знайомих облич. Розумію, що насамперед завдячую нашим Збройним силам можливість сьогодні тут бути, – розпочав відкриття виставки наш журналіст і додав: – У своїх картинах я люблю втілювати цікаві ідеї, думки, які спонтанно виникають. Люблю контрасти, бо тоді людина про щось задумується, з’являються нові асоціації. Мій улюблений колір – жовтий, він символізується із сонцем, життям, тому ви можете часто побачити його на картинах. За професією я журналіст, тому багато пишу, складаю слова, а в малюванні потрібно складати образи. Тож найчастіше картини створюю так: спочатку виникають слова, одразу в нотатках я записую підписи до малюнків, а коли з’являється час, відкриваю нотатки і на їхній основі створюю картину».

Юрій любить малювати яскраві кольорові малюнки, які відображають різні ідеї, що спонтанно виникають у процесі життя. «Буває, роблю зранку зарядку – і тут нізвідки бачу в голові малюнок та підпис до нього. Або йду містом, дивлюся в якесь обличчя випадкового перехожого, й ідея сама вимальовується перед очима. Тому мої малюнки – це кольорові нотатки думок», – зазначає митець.

Зауважимо, що всі картини мають помітний авторський стиль, суть якого, за словами автора, – відслонити якусь нестандартну, веселу, часом химерну думку і в такий спосіб усміхнути, дати можливість глядачам замислитися та подивитися на ту чи іншу історію з іншого боку.

«Для мене це і спосіб вираження, і комунікація з іншими, і намагання творити міст між світом ідей та реальністю, також це фокусування, осмислення своїх емоцій, навіть терапія. Головне те, що малювання дає мені своєрідну дитячу радість, задоволення від того, що можу показати образи, які виникають у моїй голові, доносити якісь філософські рефлексії про суб’єктивність мислення і так розповідати свої історії», – підсумовує Юрій.

Ми вітаємо нашого колегу з такою важливою подією у творчому житті! Бажаємо, щоб кожен день надихав на нові ідеї і творіння, палітра завжди була яскравою й насиченою, а фарби радістю лягали на полотно!

Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки Фото з виставки