Доцент ІАРХ Василь Петрик: дослідження давніх городищ Львівщини є елементом національної безпеки України

За матеріалами агенції «Гал-інфо»
Василь Петрик

– На території Львівської області є кілька пам’яток археології національного значення, але лише кілька з них мають ще й величезне історичне значення для нашого народу, – переконаний кандидат архітектури, доцент кафедри реставрації архітектурної і мистецької спадщини Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка» Василь Петрик.

Серед таких особливо значимих пам’яток він виділяє: городище Високий замок у Львові, яке, за словами фахівця, на превеликий жаль, усіма забуте; городище у Белзі та городище у Звенигороді.

– Це княжі столиці, які для нас є не просто туристичними об’єктами чи пам’ятками археології. Скажімо, для мене, як для архітектора, як для громадянина України, – це ще й засоби нашої національної безпеки. Вони є стратегічними об’єкти, які вибудовують нашу українську ідентичність. Це та платформа та база, на якій ми будуємо нашу українську державність. Саме на цих об’єктах ми можемо показати початки нашої української державності, – сказав Василь Петрик.

Науковець переконаний, що дослідження цих городищ є стратегічним елементом національної безпеки. Саме тому, за його словами, держава повинна берегти ці об’єкти і за всяку ціну не допускати їхнього знищення.