В Університеті відбувся відкритий форум, присвячений охороні праці 

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із форуму

У Національному університеті «Львівська політехніка» проведено заходи в рамках відзначення Всесвітнього дня охорони праці.

Щороку Міжнародна організації праці відзначає 28 квітня Всесвітній день охорони праці з метою привернення уваги роботодавців та громадськості до проблем, пов’язаних із безпекою роботи. Головна мета – підвищити пильність людей, щоб знизити ризики травматизму під час роботи.

Як розповів начальник відділу охорони праці Львівської політехніки Володимир Шепітчак, в університеті вже багато років є традиція цього дня проводити різноманітні заходи. Однак через коронавірусну хворобу та повномасштабну війну три роки вони відбувалися в онлайн-форматі. Цього року в Актовій залі головного корпусу Політехніки провели відкритий форум «Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі 2023». Під час заходу в межах панельної дискусії обговорили тему безпечного та здорового робочого середовища. Серед учасників були представники профспілок, Львівської ОВА та Пенсійного фонду України.

– Ніхто про здоров’я людини не подумає так, як сама людина. Перед виконанням будь-якої роботи працівник має зважити всі за і проти: чи ця робота безпечна, чи не матиме ризиків для здоров’я. Якщо людина нехтує безпекою, керівник не стане і не буде спостерігати за виконанням. Вдома на нас чекають рідні, які хочуть бачити нас здоровими та життєрадісними. Основне завдання охорони праці – збереження життя і здоров’я людини у процесі виконання будь-якої роботи. Свідомість закладається не в дорослому віці, а з дитинства. Тому про це важливо говорити з раннього віку і показувати дітям правильний приклад, – сказав Володимир Шепітчак.

Для підвищення свідомості дітей серед школярів західного регіону провели мистецький конкурс, пов’язаний з охороною праці. 2500 дітей надіслали свої роботи на цю тему. Були визначені три групи, в кожній обрали переможців, для яких провели цікаву екскурсію в головному корпусі Політехніки.

Цікаво, що Науково-технічна бібліотека також долучилася до заходів, пов’язаних із Днем охорони праці, запропонувавши до огляду книжкову виставку. Зокрема, для всіх охочих продемонстрували 41 видання з фондів бібліотеки, які охоплюють період 1896–2022 років. Серед них – 25 стародруків.

Фото із форуму Фото із форуму Фото із форуму Фото із форуму Фото із форуму Фото із форуму Фото із форуму Фото із форуму Фото із форуму Фото із форуму Фото із форуму Фото із форуму Фото із форуму Фото із форуму Фото із форуму