В Університеті відбувся семінар щодо субстратів для рекультивації на основі суміші компостів

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із семінару

Головним завданням науково-практичного семінару було ширше розповісти про технологію приготування компосту для рекультивації, яку розробили на кафедрі екології та збалансованого природокористування Інституту сталого розвитку ім. В. Чорновола в рамках проєкту Національного фонду досліджень України (НФДУ) у співпраці з Компанією «Центр ЛТД» (з якою ще до грантового проєкту провадили дослідження накопичених осадів стічних вод), а також зі своїм давнім партнером, підприємством «Зелене місто». Серед організаторів заходу – Асоціація «ЕКО кластер».

Позаяк згадуваний проєкт координує Всеукраїнська екологічна ліга, то до семінару через онлайн-зв’язок долучилася її голова, радниця міністра екології Тетяна Тимочко. Її виступ на злободенну тему «Актуальність технологій ремедіації для відновлення територій, порушених унаслідок російської збройної агресії» викликав зацікавлення присутніх. А її заступниця Олена Пащенко продовжила тему, акцентувавши на фіторемедіації девастованих ландшафтів і перспективах ремедіації.

Представник ЛКП «Зелене місто», головний інженер Роман Коць у доповіді «Актуальні проєкти ЛКП «Зелене місто» в галузі зелених технологій» акцентував на основних моментах діяльності цього підприємства й наголосив на важливості сортування сміття та переробки органічних відходів.

Завідувач кафедри екології та збалансованого природокористування Мирослав Мальований розповів про комплексну технологію отримання й використання субстратів на основі органовмісних відходів і природних сорбентів, а його колега, доцент кафедри гідротехніки та водної інженерії Володимир Жук ознайомив присутніх з особливостями отримання біокомпостів із використанням як компонента сировини осадів стічних вод.

До семінару долучилися представники Департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації, ЛМКП «Львівводоканал», Хмельницького комунального підприємства «Спецкомунтранс», студенти. Завершився захід екскурсією учасників на станцію переробки харчових і садових відходів міста Львова.

Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару Фото із семінару