В Університеті відбувся міжнародний семінар «Архітектура Львова першої третини ХХ століття»

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
на семінарі «Архітектура Львова»

Під такою назвою у Львівській політехніці 16 травня відбувся міжнародний семінар, в якому взяли участь представники Інституту архітектури університету та практикуючі архітектори з Польщі.

Учасники семінару розпочали свою роботу в колишньому палаці Сапєгів (нині – ЛОО «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури»), де прослухали лекцію доцента кафедри нової та новітньої історії УКУ Ігоря Жука про захопливу і надзвичайно цікаву архітектуру Львівської сецесії.

Завершився семінар цього ж дня у читальній залі Науково-технічної бібліотеки Львівської політехніки. Її учасників привітав директор НТБ Андрій Андрухів. Великий інтерес у поляків викликали розповіді доцента кафедри дизайну та основ архітектури Тетяни Казанцевої про поліхромію у міжвоєнній архітектурі Львова та старшого викладача кафедри дизайну архітектурного середовища Юлії Богданової про архітектуру модернізму у Львові.

Всі лекції доповнено слайдами. Після кожної з них відбувалися дискусії, адже архітекторів Польщі надзвичайно зацікавила історія тогочасного творення архітектурного середовища Львова, участь у ньому їхніх колег-архітекторів та дальша доля архітектурних пам’яток.

Учасники семінару ознайомилися з виставкою періодичних видань Львівської політехніки 1925–1927 років, яку підготували працівники НТБ. Їхню увагу привернули експонати, що стосувалися тодішнього навчального процесу відділу архітектури, його життя загалом, будинків, збудованих за проектами львівських архітекторів, студентські карикатури, проекти, зокрема ті, якими керував професор Вітольд Мінкевич тощо.

– Ми знайшли посмертну епітафію Рудольфа Індруха – автора проекту польського військового меморіалу на Личаківському кладовищі, – говорить завідувач науково-методичного відділу НТБ Рената Самотий. – Родзинка в тому, що цей проект він подав на конкурс під символом «Білі Троянди» і переміг у ньому, будучи студентом п’ятого курсу відділу архітектури Львівської політехніки.

Після завершення семінару гості ознайомилися зі «старим» корпусом бібліотеки, його приміщеннями, побували у п’ятому навчальному корпусі, де у 1912–1914 роках була Лабораторія машин, ознайомилися з актовою залою і колишньою бібліотекою в головному корпусі. Добрі спогади залишаться у поляків і після цікавої екскурсії Львовом, яку для них організував Ігор Жук.

на семінарі «Архітектура Львова» на семінарі «Архітектура Львова» на семінарі «Архітектура Львова» на семінарі «Архітектура Львова»