В Університеті відбулось офіційне відкриття проєкту Erasmus+ «Європейська інтеграція України – історичні аспекти»

Кафедра історії, музеєзнавства та культурної спадщини
Скріншот з онлайн-заходу

29 травня 2023 року в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулось офіційне відкриття проєкту ЄС Erasmus+ Jean Monnet «Європейська інтеграція України – історичні аспекти» / European integration of Ukraine – Historical aspects (101085299 – EuApp – ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH).

Метою проєкту є формування глибокого розуміння сутності інтеграційних процесів у Європі, особливостей, організаційно-правових засад Європейського Союзу, особливостей євроінтеграційної політики України в цій сфері.

Про важливість і актуальність реалізації проєкту завдяки програмі Європейського Союзу, а також про перспективи України у своїй доповіді розповів координатор проєкту, доцент кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Львівської політехніки Андрій Нагірняк. Зокрема, він наголосив, що для України євроінтеграція – це шлях до модернізації економіки, подолання технологічної відсталості, залучення іноземних інвестицій та нових технологій, створення нових робочих місць, підвищення конкурентоспроможності вітчизняних виробників, вихід на світові ринки, особливо на ринок ЄС.

Було зазначено, що у сфері вищої освіти надзвичайно важливим є підвищення обізнаності у процесі європейської інтеграції, що особливо цікаво в історичному аспекті. Також немаловажним для розвитку міжнародного співробітництва та взаємодії є залучення до проєкту студентів різних спеціальностей, що актуально для всіх сфер освіти.

Член проєктної групи Оксана Бродяк зазначила, що ключова необхідність цього проєкту полягає у недостатньому самоусвідомленні молоді як громадян Європи та розумінні європейських цінностей, а також у потребі залучення молоді до дискусії щодо інтеграції України у європейський простір. Україна має гармонізувати й наблизити свої соціально-економічні інститути ближче до стандартів ЄС та привести їх у відповідність до європейських вимог.

Оскільки у Національному університеті «Львівська політехніка» навчаються студенти з різних регіонів України, проєкт має не лише регіональне значення.

Також присутніх було ознайомлено з основними цілями та завданнями проєкту.

Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу