Просвіта в Аргентині: в Університеті відбулася зустріч із регіональним віце-президентом СКУ Юрієм Данилишиним

МІОК Львівської політехніки
зустріч із віце-президентом СКУ Юрієм Данилишиним

4 грудня 2018 року в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася зустріч з Юрієм Данилишиним, головою Українського культурного товариства «Просвіта» в Аргентині, регіональним віце-президентом Світового Конґресу Українців. Захід відбувся під гаслом «Просвіта в Аргентині: шлях тривалістю в століття» та був організований Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діаспорою.

Зустріч розпочала Ірина Ключковська, директор МІОКу, яка відзначила подвижницьку працю української громади в Аргентині, що дбайливо зберігає українську ідентичність на південноамериканському континенті за тисячі кілометрів від рідної землі, а сьогодні здійснює дієву підтримку України в умовах агресії Російської Федерації. Директор МІОКу також наголосила на важливості підтримки Україною національної діаспори в Аргентині та нагадала про успішну співпрацю УКТ «Просвіта» та МІОКу, яка розпочалася ще в 2012 році й успішно триває сьогодні.

Голова Українського культурного товариства «Просвіта» в Аргентині Юрій Данилишин вперше очолив «Просвіту» в Аргентині у 1995 році, ставши першим керівником, народженим в Аргентині. За словами пана Юрія, він перейняв «мандат бути українцями» від свого батька та покоління просвітян, народжених в Україні. За фахом пан Данилишин архітектор, проживає у Буенос-Айресі, столиці Аргентини.

Попри те, що, за словами п. Данилишина, метою його презентації не було представлення історичного дослідження міграційних процесів українців в Аргентині та Південній Америці, присутні на зустрічі представники освітніх та культурних інституцій Львова, а також студенти Львівської політехніки дізналися не лише про історію та актуальні проекти «Просвіти» в Аргентині, але й довідалися про хвилі міграції українців до країн Південної Америки, специфіку життя українських громад у регіоні, підтримку українцями Аргентини Української держави в умовах гібридної війни з Росією.

З вітальними словом у рамках події виступили Христина Бурштинська – голова ради Товариства «Просвіта» університету, доктор технічних наук, професор, Оксана Сапеляк – відомий український науковець, громадська діячка, дослідниця української діаспори Аргентини та Південної Америки та ін.

У рамках візиту голови УКТ «Просвіта» в Аргентинській республіці до Національного університету «Львівська політехніка» відбулася зустріч Юрія Данилишина з Романом Коржем, проректором з науково-педагогічної роботи Університету.
 

Фото Йосипа Марухняка і Наталії Павлишин

зустріч із віце-президентом СКУ Юрієм Данилишиним зустріч із віце-президентом СКУ Юрієм Данилишиним зустріч із віце-президентом СКУ Юрієм Данилишиним зустріч із віце-президентом СКУ Юрієм Данилишиним зустріч із віце-президентом СКУ Юрієм Данилишиним зустріч із віце-президентом СКУ Юрієм Данилишиним зустріч із віце-президентом СКУ Юрієм Данилишиним зустріч із віце-президентом СКУ Юрієм Данилишиним зустріч із віце-президентом СКУ Юрієм Данилишиним